Ljubljana

Zaustaviti potpuno urušavanje osnovnih radničkih i ljudskih prava u BiH

Proteklog vikenda u Ljubljani je održana Regionalna konferencija koju su organizovali Socialnidemokrati Slovenije, uz podršku Laburističke partije Velike Britanije (Labour Party UK). Socialnidemokrati Slovenije nastavljaju rad na jačanju i unapređivanju dijaloga sa Sindikatima na teritoriji Balkana. Ciljevi konferencije su bili razmijeniti mišljenja o elementima koji socijalni dijalog čine uspješnim, te jačati i nastaviti sa jačanjem socijalnog dijaloga na europskom i regionalnom nivou. Posebno pažnja je usmjerena na educiranju političkih subjekata i sindikata.

Predstavnici SDP BiH su bili naši vijećnici u OV Tešanj, Nermin Deljkić i Danijel Pašić, koji dolaze iz sredine u kojoj se javlja velika potreba za sindikalnom borbom i radničkim udruživanjem u cilju postizanja što boljih uslova rada, posebno visine primanja tih radnika i zaštite na radu.

Naši predstavnici su prezentirali djelovanje neoliberalnog kapitalizma, što na lokalnoj razini, te analogno tome ukazali dokle seže nezasitost velike većine privrednika u Bosni i Hercegovini, te sa kakvim problemima se susreću Sindikati i do koje mjere je sindikalni vrh podjeljen, posvađan i obezglavljen.

Naime, prije nepunih sedam dana Udruženje poslodavaca FBiH je donijelo Odluku kojom je stavilo van snage Opći kolektivni ugovor, a podsjećamo da se tim aktom definišu plate, godišnji odmori, naknade, zaštita na radu i sve ostalo vezano za radnika i njegov radni odnos. Trenutno, 20% radnika je zaštićeno Granskim kolektivnim ugovorom, ali i on se stavlja van snage ukidanjem Općeg kolektivnog ugovora u kojem član 14. definiše šta tačno Granski kolektivni ugovor treba da sadrži.

Vlada FBiH ima maćehinski odnos prema radnicima i medijska blokada instrumentaliziranih medijskih servisa je ključ njihovog uspjeha na putu do totalne devalvacije i urušavanja radničkih prava. Prema procijenama, preko 200.000 radnika radi na crno i ne uplaćuju im se doprinosi. Delegacija SDP-a je predstavila u kakvu opasnost za društvo, egzistenciju i socijalne potrebe građanina dovodi pitanje opstanka PIO/MIO fonda i zaključila, prema dosadašnjem radu, da problem penzionera uopšte ne zanima Vladu, a još manje Udruženje poslodavaca FBiH. Predstavnici SDP BiH su čvrsto zastupali stav da, pored sindikata, ljevica mora biti dio borbe za socijalnu pravdu, solidarnost, jednakost i socijalnu sigurnost.

Vijećnik SDP BiH u OV Tešanj, Nermin Deljkić, je posebno naglasio da je nedopustivo da u Tešnju, sa preko 2000 privrednih subjekata, imamo, nažalost, samo četiri sindikata. Naime, općina Tešanj važi za jednu od ekonomski najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini. Među stotinu najprofitabilnijih kompanija u državi iz općine Tešanj su 23 kompanije, prema zadnjim podacima. Sve kompanije su iz realnog sektora i kapital je uglavnom u vlasništvu poslijeratnih privrednika.

Nažalost, dio tih privrednika, zajedno sa pozicijom iz vlasti kreira sliku i medijsku priču o evropskom Tešnju, uporno zanemarujući činjenicu da veliki broj radnika radi za minimalnu plaću, a od radnika se zahtijeva rad preko vikenda i prekovremeni rad, a nerijetko je da inspekcijske kontrole redovno pronalaze „radnike na crno“. Takve klasne nejednakosti su neizdržive, stvaraju socijalnu bombu, jer povećavaju nejednakost i pozivaju na mobilizaciju ljevice.

Na konferenciji su aktivno učešće uzeli poznati gosti iz javnog života, sindikata, akademske zajednice i civilnog društva, koji su željeli dati svoj doprinos. Neka od imena koja su dala savjete i podržala socijaldemokratsku ideju su: Dejan Židan, Predsjednik SD Slovenije i Ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane; kao i Peter Pogačar, Državni Sekretar pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakosti, a iz BiH se pozivu odazvao Selvedin Šatorović, Potpredsjednik SSSBiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.