Zaustaviti otimačinu državne imovine i militarizaciju MUP-a RS

Najava izgradnje Centra za obuku pripadnika MUP-a RS, na prostoru kasarne Zalužani, predstavlja nastavak kršenja Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH od strane vlasti RS.

Niko nema prava, mimo Zakona, raspolagati državnom imovinom, a ovaj pokušaj prenosa vlasništva sa države BiH na entitete protuzakonit je i mora biti zaustavljen i sankcionisan.

Šutnja Vijeća ministara BiH i Pravobranilaštva BiH pokazuje sav nemar i nezainterisiranost trenutne vlasti da spriječi uništavanje i pljačku državne imovine. Socijaldemokratska partija BiH poziva stoga predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, da konačno počne raditi svoj posao i pokrene aktivnosti u zaštiti interesa BiH.

Nezakoniti ugovor o prenosu vlasništva nad 55 hektara zemljišta na kom se kasarna nalazi potpisali su Miroslav Kodžoman, načelnik Opštine Laktaši i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS. Prema ugovoru zemljište prelazi u vlasništvo MUP-a RS, iako je postojećim zakonima izričito zabranjeno prometovanje državnom imovinom.

Ovaj potez vlasti RS pokazuje i kontinuitet militarizacije MUP-a RS, koji je u proteklom periodu u nekoliko navrata nabavljao velike količine oružja i municije koji, objektivno, prevazilaze potrebe policijskih jedinica.

Predsjednik RS Milorad Dodik jučer je najavio da će nastaviti nabavku oružja i opreme za MUP RS, što, uz dodjelu kasarne, pokazuje da režim u RS očito stvara vlastitu vojsku. Pitanje je samo za šta će tu vojsku koristiti i da li će se njome braniti od gladnog naroda kada dođe kraj nepravdi i samovolji režima?

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.