Zaustaviti govor mržnje u digitalnom svijetu

U organizaciji International Republican Institute (IRI) jučer je održana panel diskusija pod nazivom “Digitalni svijet između slobode izražavanja i govora mržnje – Uloga medija, zakonodavaca i nezavisnih regulatora”.

Govor mržnje je društveni problem i sigurnosna prijetnja. Kako se efikasnije boriti protiv govora mržnje u BiH u prvom panelu, među ostalima, govorili su i šef Kluba zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović i zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić .

Ovom prikom, Magazinović je istakao kako smatra da se postojeći zakonski okvir o slobodi izražavanja, te govoru mržnje u digitalnom svijetu poštuje ukoliko dođe do uvreda visokih zvaničnika iz drugih zemalja, ali da se isto ne odnosi na “obične” ljude ili niže funkcionere.

“Na moje poslaničko pitanje od prije dvije tri godine, dobio sam zvaničan stav Vijeća ministara i Ministarstva pravde da postojeći krivični zakon je dovoljan okvir da se sankcioniše i da mjesto počinjenja krivičnog djela ne mijenja suštinu krivičnog djela”, kazao je Magazinović.

Čengić je ovom prilikom naglasio da mnoge stvari nisu u domenu krivičnog zakona već bi ih trebalo tretirati kao prekršaje protiv javnog reda i mira.

“Policiji se treba dati mogućnost da svako remećenje javnog reda i mira, ono što nije dozvoljeno na ulici, ne bude dozvoljeno i na online prostoru, da se kažnjava finansijski”, kazao je Čengić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.