Mašić

Zatvaranjem Zemaljskog muzeja problemi su produbljeni

vima je u interesu da se Zemaljski muzej otvori. Smatram da nema niko pravo da zatvara jednu instituciju, pogotovo što se radi o institucijama od značaja za cijelu državu i za svakog pojedinca

Slika

Vrijeme koje je prošlo od zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH pokazalo je da se tom odlukom ništa nije riješilo i da su problemi još više produbljeni – rekao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić komentirajući otvaranje istrage Tužilaštva BiH u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

– Prije svega, svima je u interesu da se Zemaljski muzej otvori. Smatram da nema niko pravo da zatvara jednu instituciju, pogotovo što se radi o institucijama od značaja za cijelu državu i za svakog pojedinca – rekao je ministar Mašić.

On je podsjetio da je Vlada Federacije BiH sa Ministarstvom na čijem je on čelu, već izdvojila sredstva u iznosu od 300.000 KM za Zemaljski muzej BiH.

– Ova sredstva neće biti preusmjerna za nešto drugo. U momentu kada situacija bude takva da imamo osobu s kojom se može potpisati ugovor odmah ćemo to realizirati – kazao je Mašić.

Podsjećamo, istražitelji Tužilaštva BiH, jučer su ušli u Zemaljski muzej u Sarajevu, gdje vrše izuzimanje i pregled dokumentacije o poslovanju ove institucije i uvid u stanje eksponata.

Ove aktivnosti, provode se u okviru predmeta koji je oformljen po nalogu glavnog tužitelja, kako bi se izvršile provjere situacije u ovoj instituciji, u kojoj se čuva kulturno-historijska građa od izuzetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu.

U okviru provjera, izvršit će se analiza dokumentacije te utvrditi postoje li elementi krivične odgovornosti osoba odgovornih za nastalu situaciju i ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Od 4. oktobra 2012. godine Muzej je zatvoren za javnost zbog višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije kulture.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.