Nerin Dizdar

Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja u Čapljini: Ključeve stanova preuzelo 42 porodice

Izgradnjom višestambenih objekata na području Čapljine osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 42 porodice, koje su do sada boravile u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području ovog grada, a uručenju ključeva danas je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Objekat je izgrađen u okviru realizacije projekta CEB II – „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

Implementator projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a podršku u realizaciji je osigurala i Razvojna banka Vijeća Evrope.

„Otvorili smo dva višestambena objekta, gdje će svoj dom dobiti 42 porodice. Podršku raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama ćemo nastaviti pružati sve dok postoji interesovanje za povratkom i dok ove kategorije ne budu imali ista prava zagarantovana Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, jednak pristup javnim resursima i svemu što im pripada. Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja je jedan od prioriteta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je ministar Dizdar.

Pored Čapljine u završnoj su fazi projekti i u drugim lokalnim zajednicama.

“Na području Federacije Bosne i Hercegovine u toku je izvođenje radova na izgradnji 284 stambene jedinice koje se realizuju za 11 podprojekata na području Gračanice, Gradačca, Banovića, Lukavca, Živinica, Goražda, Mostara, Drvara i Hadžića. Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 36 podprojekata, u okviru kojih su izgrađene i sanirane ukupno 993 stambene jedinice. Od ukupnog broja izgrađenih stambenih jedinica, do sada je useljeno 798 stambenih jedinica, a do kraja godine planirano je useljenje i 195 porodica u nove stambene jedinice u Bihaću, Ključu, Kalesiji i Živinicama. Svakako imamo namjeru nastaviti i sa drugim sličnim projektima zatvaranja kolektivnih centara, za koje se nadam da ćemo ih zatvoriti u ovome mandatu”, zaključuje Dizdar.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.