Kao i zbog stanja u JP Autoceste FBiH

Zastupnici SDP BiH traže vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH zbog zastoja u izgradnji Koridora 5C

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnijeli su zahtjev za održavanje vanredne sjednice ovog Doma zbog zastoja u izgradnji Koridora 5C i stanju u Javnom preduzeću Autoceste FBiH.

„Od početka 2015. godine u FBiH nije otvoreno niti jedno novo gradilište na autocesti Koridor 5C, niti su ugovoreni bilo kakvi novi radovi koji bi mogli otpočeti u skorijem vremenskom periodu“, navodi se u inicijativi, koju su podržali i zastupnici ostalih opozicionih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

„Nakon dvije godine od raspisivanja, JP Autoceste FBiH sredinom marta 2017. godine poništile su tender za izbor izvođača radova na gradnji dionice autoceste Zvirovići – Počitelj na oba Lota, za šta je još 2014. godine osigurano više od 200 miliona KM od Evropske investicijske banke, koji su od tada neaktivirani, a sada je izvjesno da će radovi zbog provođenja novog tendera kasniti još mjesecima.

Istovremeno, već gotovo dvije godine JP Autoceste FBiH nema stalnu Upravu imenovanu na puni mandat, već sve vrijeme njena Uprava djeluje u svojstvu vršilaca dužnosti. Ovako dug period nepostojanja Uprave u punom mandatu sigurno dovodi do narušavanja kredibiliteta ovog preduzeća i otežava njegove odnose s potencijalnim kreditorima i investitorima, što uzrokuje dodatne probleme pri nastavku gradnje autoceste.

S obzirom na značaj izgradnje autoceste za sve građane FBiH, smatramo potrebnim i krajnje opravdanim održavanje posebne tematske sjednice na kojoj bi Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH dale sve potrebne informacije o statusu izgradnje autoceste, te stanju u ovom preduzeću.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH ima dužnost i obavezu da osigura sve potrebne uslove kako bi izgradnja autoceste, kao generacijski projekat i interes svih u ovoj zemlji, konačno bila otkočena i ubrzana. Isto tako, Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH imaju dužnost i obavezu o svemu ovome upoznati Predstavnički dom Parlamenta FBiH kako bi on mogao donijeti potrebne zaključke ili odluke, u interesu svih građana FBiH”, navodi se u inicijativi zastupnika SDP BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.