Zastupnici SDP-a traže da se dio javnih prihoda preusmjeri u Penzioni fond

Predstavnici Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH osvrnuli su se prije današnje sjednice i razmatranja Zakona o PIO-u na težak položaj penzionera te su naveli kako Vlada FBiH ne želi da razmatra SDP-ov prijedlog penzionih reformi.

Član Kluba zastupnika SDP-a Elvir Karajbić je naglasio kako je cilj SDP-ovih zastupnika da ukažu na težak položaj penzionera kao i na pogrešnu logiku Vlade FBiH u rješavanju problema ove kategorije stanovnika.

Također, naglašeno je kako Vlada FBiH ne želi da uvrsti SDP-ov prijedlog o reformi Zakona o PIO-u.

“Predstavnici penzionera su tražili obraćanje na Zastupničkom domu, ali vladajuća većina to nije odobrila. Predsjednik Kluba će tražiti obraćanje penzionera te da se njihov glas čuje u Parlamentu. To je nezabilježeno u parlamentarnoj praksi. Preko 400.000 penzionera nemaju pravo da se njihovi predstavnici obrate u Parlamentu”, ističe Karajbić.

On je pojasnio kako Vlada Federacije BiH tokom 2021. godine nije uskladila rast penzija što je aktivnost koja se poduzima 15. aprila svake godine.

“Predlažemo da se penzije 15. aprila svake godine usklađuju na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenata porasta indeksa potrošačkih cijena hrane. Naime, u 2021. godini Vlada nije uskladila rast penzija i mi pozivamo Vladu da retroaktivno uskladi penzije od 15. aprila do danas u Federaciji “, pojašnjava SDP-ov zastupnik.

Gledajući praksu u susjedstvu kaže da se ne može samo usklađivati penzije na osnovu indeksa cjelokupnih cijena.

– Poznato je da penzioneri isključivo najveći dio svoje penzije troše na lijekove, hranu i komunalne usluge. Razlika između prijedloga zakona SDP-a i zakona Vlade FBiH je u tome što mi tražimo usklađivanje rasta penzija sa indeksom rasta potrošnje hrane. Cijena hrane je znatno veća nego indeks cjelokupne potrošnje – istakao je Karajbić.

Na kraju, Karajbić je pozvao Vladu da dio javnih prihoda preusmjeri u penzioni fond.

“Pozivamo Vladu FBiH da umjesto što dijele novac po uredbama i onima kojima nije potreban, da dio javnih prihoda usmjeri u penzioni fond kako bi podigli penzije do socijalnog minimuma. 78.000 penzionera ima penzije ispod minimalnih, 176.000 penzionera ima minimalnu penziju. Oni čine 65 posto ukupnih penzionera. Mi danas želimo da stavimo kao tačku dnevnog reda zakon koji je predložio Klub SDP-a, da se penzionerima dozvoli obraćanje i na tome ćemo insistirati”, rekao je SDP-ov zastupnik.