Zastupnici SDP-a napustili Skupštinu HNK jer SDA i HDZ žele formirati stranačku policiju

Skupštine HNK u Mostaru pred kojom je danas usvajanje zakona o MUP-u kako bi konačno dobili komesara policije i njegovog zamjenika počela je burno.

SDP je zatražio da se sa Dnevnog reda skine skraćeni postupak izmjene i dopune zakona o MUP-u HNK navodeći kako se radi o suviše važnim zakonima da bi se usvajali po skraćenoj proceduri i bez konsultacija sa strukom, te da se politizira MUP HNK.

Nakon što taj prijedlog nije dobio većinu, SDP-ovi zastupnici u Skupštini HNK su napustili sjednicu i pozvali OHR da ne dozvoli dvije policije pod jednim krovom.

Predsjednik KO SDP-a HNK Ismet Lulić je prije početka sjednice kazao kako se nova pozicija uvodi kako bi SDA i HDZ rasporedili i potpuno preuzeli vlast nad policijskim strukturama.

“Ovim izmjenama i dopunama zakona uključujemo politiku u rad komesara”, ustvrdio je Lulić .

On podsjeća kako je davno bio postignut dogovor da se rad policije depolitizira te da je dogovor SDA i HDZ prekršio to.

“Mi ćemo biti jedini u kanton sa komesarom i zamjenikom komesara. Time dobivamo dvije stranačke policije koje će upravljati kantonom”, istaknuo je Lulić.

Naglašava kako je frapirajuće da na sjednici Kluba Bošnjaka ova tačka dnevnog reda nije ni bila na temi, što potvrđuje da je dogovor postignut.

Vjeruje da iza toga stoji dogovor lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića.

“Na ovaj način će se ozvaničiti treći entitet u HNK”, ustvrdio je Lulić.

Naglašava da se na ovaj način zanemaruje srpski narod koji je konstitutivan u HNK.

SDP-ova zastupnica u Skupštini HNK Vesna Saradžić kaže kako je ovo primjer da i onda kad se pomisli da ne može biti gore pokaže da može.

“Politika je pokazala da je najjača i da je njima bitno da je vuk sit, a ovce na broju i da imaju želju da podjednako vladaju. Ovim se zakonom vežu ruke komesaru koji će biti apsolutno pod stranačkim utjecajem. To znači potpuna kontrola policije,”, kazala je Saradžić.

Ističe kako jedino ostaje pozvati visokog predstavnika i OHR da se ne dozvoli da HNK imama dvije policije pod jednim krovom.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.