Aner Žuljević

Zašto vlast štiti kriminalce?

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević zatražio je objašnjenje zašto vlast krije amandmane na Ustav koji ukidaju mogućnost zastare i amnestije za krivična djela u oblasti privatizacije, organizovanog i privrednog kriminala i niz drugih teških krivičnih djela poput silovanja, te spriječavaju svaku mogućnost amnestiranja osuđenih ratnih zločinaca.

Od 2014. godine ova dva amandmana na Ustav FBiH neko krije u ladici. Amandmane je predložila prethodna Vlada FBiH predvođena SDP-om BiH.

„Skandalozna je praksa vladajućih stranaka da po hitnoj proceduri usvajaju zakone kojim se siromaše, da ne kažem pljačkaju građani, a da paralelno za teška krivična djela pljačke građana rade na pravnom amnestiranju narodnih pljačkaša, omogućavanjem zastarijevanja tih djela i blokirajući usvajanje izmjena Ustava“, istakao je Žuljević.

Žuljević napominje da se navedeni amandmani još uvijek ne stavljaju na dnevni red, iako je prije godinu dana uputio inicijativu rukovodstvu Doma naroda o izjašnjavanju o istim.

„Pitam se da li trenutna vlast želi ozakoniti pljačku društvene imovine, čekajući da predmeti zastare u tišini?“

Žuljević je naglasio da je konačno vrijeme da se ovo pitanje pokrene i dobije svu pažnju vlasti i javnosti, kao i problematična prakse pomilovanja.

„Pitanje pomilovanja je jednako bitno i o njemu se također mora očitovati Dom naroda ili će trenutna vlast biti odgovornom za amnestiranje zločinaca od teških krivičnih djela.“ zaključio je Žuljević.