Zašto Turska šuti na secesiju Milorada Dodika?

Na vijest o sankcijama Miloradu Dodiku, koje je uvela Velika Britanija, reagovao je zastupnik SDP-a u PS BiH Zukan Helez.

“Danas je stigla još jedna sjajna vijest iz Londona. Jedna od najmoćnijih, kako vojnih, tako i ekonomskih sila svijeta Velika Britanija uvela je sankcije članu predsjedništva BiH iz manjeg bh entiteta Miloradu Dodik i predsjednici tog bh entiteta Željki Cvijanović. Želim da istaknem da su sankcije individualne i da ne obuhvataju stanovnike BiH koji žive u manjem bh entitetu.

Sankcije su uvedene zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija BiH, negiranja genocida i veličanja presuđenih ratnih zločinaca. Ovaj politički dvojac samo trenutno nanose štetu Bosni i Hercegovini, a nažalost dugoročno uvode Republiku Srpsku u političku i ekonomsku izolaciju. Pozivam članice Evropske unije da slijede primjer SAD i Velike Britanije, da sankcionišu i izoluju osobe koje podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu, a samim time podržavaju progon, ubijanje, silovanje, zločin protiv čovječnosti naroda Ukrajine.

Pored članica Evropske unije, pozivam i Republiku Tursku čiji predsjednik Erdogan Milorada Dodik drži za političkog prijatelja, da uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima. Predsjednik Republike Turske, prijatelj sa Bakirom Izetbegović, a ujedno i prijatelj sa Miloradom Dodikom.

U Bosni i Hercegovini Bakir Izetbegović i Milorad Dodik su ljuti politički protivnici, a zajednički su prijatelji gospodina Erdogana. Sve to skupa navodi na sumnju da je ovaj politički trojac dogovoreno napravio krizu u Bosni i Hercegovini radi radikalizacije biračkog tijela i postizanja što boljih rezultata na predstojećim izborima stranaka koje predvode Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.

Milorad Dodik je nebrojeno puta rekao da mu je konačni cilj raspad i nestanak države Bosne i Hercegovine, a Erdogan stalno ističe da je prijatelj Bosne i Hercegovine, a politički podržava Milorada Dodik. Očito da Bakir Izetbegović i Redžep Taip Erdogan nemaju baš najiskrenije namjere prema Bosni i Hercegovini.” navodi se u reakciji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.