Zašto šute Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić?

Neprihvatljive ocjene i uplitanja u unutrašnje odnose BiH, od strane najviših zvaničnika vlasti u Republici Hrvatskoj nastavljaju se iz dana u dan, a zvaničnici BiH o tome šute, čime pokazuju svoju nedoraslost vremenu i pozicijama na kojima se trenutno nalaze.

Posljednji istupi predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović samo potvrđuju kontinuitet politike uplitanja i dodatnog destabiliziranja odnosa i prilika u BiH.

Za sve to vrijeme Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH kao odgovor nude samo muk.

Ovo se posebno odnosi na Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića koji bi, prema deklarisanim stavovima svoje SDA, prvi trebali stati u odbranu interesa BiH koji se ovakvim istupima jasno ugrožavaju.

Umjesto toga Izetbegović i Zvizdić samo šute.

Teze o „emancipaciji BiH“ osim što su uvrjedljive za sve građane BiH, u sebi nose i pokušaj revizije i relativizacije historijiskih fakata. To se, prije svega, odnosi na nečasnu politiku vlasti Republike Hrvatske prema BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, kada je formirana paradržava Herceg-Bosna, čije kompletno rukovodstvo je osuđeno za brojne ratne zločine pred Tribunalom u Hagu, a koji su bili rezultat politike stvaranja etnički čiste Herceg-Bosne.

Ako je potrebno „emancipirati“ BiH, to se ne može raditi bez jasne i nedvosmislene osude politike stvaranja ove paradržave, koja i dalje dominira kako u politici HDZ BiH, tako očito i u politici zvaničnog Zagreba. Upravo takva politika od BiH pravi državu sa posebnim potrebama, o kojoj se onda kao trebaju starati neki inostrani emancipatori.

Posebno nas iznenađuje šutnja Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, o tvrdnjama predsjednice Hrvatske o tome kako se muslimani u BiH mijenjaju i radikaliziraju, čime se direktno zagovara dodatna izolacija BiH kao države.

Očito je da interese BiH na njenom daljnjem putu ka NATO i EU trenutna vlast ne samo da ne zna braniti i zastupati, već je očito kako to nikoga u trenutnoj vlasti jednostavno nije briga.  Zbog toga što prije ova vlast ode, to će biti bolje za BiH i sve njene građane.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.