GO SDP Zenica

Zašto su iz procesa “Zenicatrans” izuzeti menadžmenti Gradske uprave Zenica prije 2016. godine?

Tendenciozna privođenja i presude jasno ukazuju da je dio kantonalnog tužilaštva i sudstva pod direktnim uticajem politike. Ovakvi postupci tužilaštva i pravosuđa služe samo kao argument više za sve koji negiraju institucije Bosne i Hercegovine te priželjkuju njen raspad.

Veliki broj afera vezanih za korupciju, nepotizam, namještanje preplaćenih tendera i drugih sumnjivih radnji u poslovima sa državom, kad institucije ukažu na kriminal, kao recimo u tri negativna revizorska izvještaja objavljena ove godine za institucije ZDK iz Tužilaštva nema nikakve reakcije već dugi niz godina.

Kako je moguće da u zemlji u kojoj cvjeta korupcija, a već dvadeset i više godina nema nikakvog napretka u slučajevima procesuiranja korupcije u našem kantonu i u gradu?

Evropska unija je uložila 199 miliona u pravosuđe BiH, budžeti sudova i tužilaštva se konstantno povećavaju a optužnica za korupciju nema. Povjerenje građana u rad tužilaštva i sudova je na najnižem nivou.

Jedan od osnovnih principa Socijaldemokratska partije BiH je jednakost za sve građane, jednakost pred Tužilaštvom, jednakost pred kompletnim pravosuđem! Činjenica da Tužilaštvo u ZDK selektivno primjenjuje pravdu, jer kako drugačije objasniti da su pojedinci bliski vladajućim strukturama unazad dvadeset pet ( 25 ) godina, pa i u slučaju „ Zenicatrans“ Zenica izuzeti iz istrage.

Očekujemo od Tužilaštva ZDK da preispita sve ostale elemente odgovornosti bivših manadžmeta i Gradske uprave do 2016 godine, a što je SDP jasno naveo u krivičnoj prijavi u slučaj „ Zenica trans „.

Da li predstave za javnost tipa hapšenja i pretresa u noćnim satima, uz prisustvo optuženih a koji su dostupni i koji se redovno odazovu na poziv tužilaštva, MUP-a policijskih agencija, zaista potrebne kao borba protiv kriminala i moraju biti dio krivičnog postupka ili služe kao poruka svima koji se suprostave vladajućim, šta ih čeka.

Primjer iz prošlosti i oslobađanje optuženih nakon predstava pokazuju svu političku pozadinu u radu pravosuđa.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.