Salmedin Mesihović

Zašto socijalizam u 21. stoljeću?

Prvih 15 godina XXI. st. je bilo u svijetu nemirno, krizno i teško razdoblje koje se manifestiralo u u skoro kontinuiranom oružanom sukobu koji se već klasificira i kao III. svjetski rat (sa desetinama miliona žrtava), totalnim i konačnim slomom neoliberalnog poretka, širenjem religijskog fundamentalizma u najgorim formama, jačanjem neonacističkih pokreta, nesigurnošću, mržnjom i posvemašnjim gubitkom ranijih moralnih i vrijednosnih sustava, ekološkom katastrofom. Koja su rješenja za izlazak iz ovoga devetog kruga pakla u koji je čovječanstvo uvućeno od strane pohlepnih korporacijskih oligarha, bahatih megalomana koji bi od svojih država pravili nova ili obnavljali stara carstva, bezkrupuloznih fanatika kojima ništa nije ni sveto niti imaju časti i ponosa.

Jedan put vodi samo ka daljem produbljivanju patnje i očaja koji je zahvatio Planetu, koji može eskalirati u totalnom siromaštvu, surovom ratu huntingtonovskih „civilizacija“ i nestanku ekološke ravnoteže. Taj put definitivno vodi nekoj vrsti ponavljanja 30godišnjeg rata koji je prije 350 godina opustošio Europu. Drugi put vodi ka izboru progresivnijih i realnijih rješenja koji bi ponovo uspostavili harmoniju i ravnotežu odnosu u svijetu. Taj put vodi ka traženju rješenja koja bi zadovoljila i opće interese zajednice ka daljem napretku u svim sferama, i interese što je moguće širih masa stanovništva. To bi značilo i odustajanja od daljega podilaženja strastima, huškanju ili vođenju politike samo u interesu male oligarhijske elite. Sve se to može naći u idejama koje se oblikuju i definiraju pod izrazom DEMOKRATSKI SOCIJALIZAM. Da postoji stvarno i veliko raspoloženje za socijalistički poredak u demokratskom obrascu i sustavu, dovoljno govori masovna podrška koju dobija Bernie Sanders u kampanji za predsjednika USA. On je prvi kandidat u cjelokupnoj američkoj historiji koji javno nastupajući sa socijalističkim programom dobija golemu popularnost i predstavlja ozbiljnu prijetnju ustaljenom izbornom poretku. Latinska Amerika, nekada obični poligon iskorištavanja od strane stranih sila, „velikih korporacija“ i domaće oligarhije, nakon što je u značajnoj mjeri prešla na demokratski socijalizam bilježi preporod i prosperitet nezabilježen u svojoj historiji. Jedina politička i oružana snaga koja ima respektabilnu snagu i koja donosi pobjedu za pobjedom nad armijama zla na Levantu i Srednjem Istoku je ona koja se poziva na progresivne tradicije ljevice, socijalizma i demokratije. U Europi su najstabilnije one zemlje koje su se oduprle neoliberalnoj najezdi, a u UK njena Laburistička partija je odbacila šaradu blerističkog Third way i vratila se svojoj zanemarenoj suštini. Sloboda, bratstvo, jedinstvo, bratstvo, solidarnost, progres su stajališta koja se mogu naći danas samo u modernim interpretacijama socijalizma i nigdje više. Samo oni pokreti koji su se nedvojbeno i to bez ikakvih kalkulacija ili nekih Third way šminkeraja, opredijelili za socijalizam i progres, mogu očekivati uspjeh i pobjedu.

Ovakva rješenja su itekako primjenljiva i na mikro planu, za prostore Bosne i Hercegovine. Naša zemlja je podijeljena po religijsko – „nacionalnim“ linijama, poharana, opljačkana, korumpirana do srži, okupirana od raznoraznih stranih patrona, emisara, eksperata i misionara, a sve praćeno sa demografskom katastrofom.  Uostalom, najbrži i najkvalitetniji uspon u svim segmentima Bosna i Hercegovina je doživjela za vrijeme samoupravnog socijalizma. Ponovno reafirmiranje pojedinih dijelova socijalističkog samoupravljanja, prilagođenih novim ekonomskim, znanstvenim, tehnološkim, društvenim, političkim i kulturnim uvjetima i potrebama u XXI. st. bi bilo prilično zahvalno za rješavanje goručih problema. Uostalom, ako se 1945. god. moglo krenuti sa nule, može se ponovo. Historijski determinizam je takav da će na kraju pobijediti ipak socijalizam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.