Zukan Helez za N1

Zašto se SDA i HDZ boje objave boračkog registra?

Zukan Helez, SDP-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za N1 je kazao da borci nikada nisu bili bliže rješenju svojih problema i pitanja, ali je i objasnio zašto se SDA i HDZ “boje” objave boračkog registra.

Helez je kazao da nije za nikakve blokade, jer građani Bosne i Hercegovine nisu krivi za probleme boraca.

“Pozivam borce da ne blokiraju život nego one koji su krivi za stanje”, poručio je Helez u Novom danu na N1.

On je kazao da niti jedan od Domova Parlamenta FBiH nije usvojio amandman na dodatak od 6 KM, budući da taj prijedlog nije prošao Komisiju na odgovarajući način.

“U Komisiji su parlamentarci koji su tu niz godina. Liči mi da su s tim odugovlačili zbog godišnjih odmora. Kada se komisija završi, može se sve to riješiti za dva sata. Nema tu puno posla, treba usaglasiti sve”, poručio je.

Uz sve probleme – Helez je kazao da borci nikada nisu bliže biti rješenju svojih problema.

“Kako god da bude, moramo paziti da na usaglašavanju ne prođu amandmani koji su neusvojvi”, rekao je.

Helez je objasnio da registar boraca mora da odvoji borbeni od neborbenog sektora. To je prema njegovom mišljenju ključno i bez njega ne može krenuti primjena zakona.

“Pisat će ratni put, znat će se ko je koliko i gdje bio”, izjavio je za N1.

“U registru će se sve znati, ali se ništa neće rješiti. On nam treba zbog borbenog i neborbenog dijela. Ili to ili revizija. Vlada će utvrditi ko kojem sektoru pripada”, kazao je Helez u Novom danu na N1.

Kako je kazao borci koji se nalaze u borbenom sektoru će primati plaću, oni koji su u neborbenom – neće.

“Nama je potreban registar zbog zakona. Naknadu ne mogu svi primati. Ako svi budu, niko neće imati nadoknadu. Neće Fond to moći isfinansirati”, dodao je, te je pojasnio kome ne odgovara formiranje i objavljivanje boračkog registra.

“Mislim da je ova vladajuća struktura uvela najviše lažnih boraca, SDA i HDZ. Boje se da se objavi registar. Vidjet će se tu da su bliski i nalaze se po listama, po parlamentima, vijećima… Zbog toga se boje”, rekao je Helez za N1.

Poslanik SDP-a je za N1 kazao da su jedino njegovi amandmani jednoglasno prihvaćeni i usvojeni, te da oni podrazumijevaju finansiranje iz već postojećih sredstava – ondosno neće biti potrebna intervencija MMF-a.

“Da svi imaju koji su se borili, i zaposleni i nezaposleni, i oni koji su u penziji, koji nemaju beneficije”, rekao je Helez.

Njegovo mišljenje je da su borci izvarani od aktuelne strukture vlasti – i da za četiri godine aktuelna vlast nije riješila njihove probleme.

“Sada su svima vezane ruke. Naša vlada je radila, ja sam radio reviziju, da je došla do kraja – riješilo bi se sve. Obustavljen sam na milost i nemilost. Ostavljen sam na milost i nemilost”, rekao je.

Helez je rekao da su resorni ministar Salko Bukvarević i premijer Fadil Novalić prebacili sve na Parlament FBiH.

“Oni ne vole da ovaj zakon prođe, jer od boraca dobijaju glasove. Pobjeđivali su na izborima zbog toga. Kada se donese zakon – borci im više ne trebaju. Ovo je početak kraja”, poručio je Helez.

On je kazao da ako se usvoje njegovi amandmani – MMF neće imati ništa protiv toga, a sredstva iz kantona, općina, Zavoda za zapošljavanje i postojećih fondova – koja se već izdvajaju za borce treba samo ravnopravno raspodijeliti..

“Ne idu sada borcima kojima treba, nego stipendiraju djecu ljudi koji imaju firme od 200 zapslenih”, rekao je za N1.

Za kraj ponovio je da borci nikada nisu bili bliže rješenju svog statusa, a da je postojeći “haos” rezultat nečijih spinova.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.