Građani imaju pravo zahtijevati odgovornost svih onih koji su odgovorni za funkcionisanje pružanja usluga građanima u lokalnoj zajednici

Zašto se ne rješavaju problemi u komunalnoj infrastrukturi u Općini Goražde ?!

Dugo smo imali dilemu kako, kojom rečenicom da  započnemo ovo obraćanje javnosti. Rečenicom u kojoj će biti izražena naša ljutnja. Ili rečenicom koja će svjedočiti o našem razočarenju. Rečenicom koja  sadrži naše neslaganje sa onim što nam se dešava?

Zašto – dilema? Zato što su u nama prisutni svi pomenuti osjećaji. Odlučili smo da kažemo sve ,našu ljutnju, naše razočarenje i naše neslaganje sa činjenicom da smo u proteklih desetak dana uskraćeni za jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na pitku vodu?

Kako građanima koji žive u potkrovnim stanovima objasniti razloge silnih problema koje su imali tokom padavina ili vlasnicima trgovačkih, ugostiteljskih i zanatskih radnji u centru grada čija je imovina gotovo uništena.   Kako drugačije da reagujemo kao građani i građanke grada iz koga u svijet odlaze vijesti o isključenjima u snadbjevanju vode i gotovo u  isto vrijeme slike koje pokazuju srce grada pod vodom.Kako drugačije da reagujemo kada ni za jedno ni za drugo nema odgovora niti racionalnog objašnjenja.

Mi  imamo pravo da pitamo, kako je moguće da, uz svu  silnu priču o poboljšanju kvaliteta usluge vodosnadbjevanja i ogromne sume novca koje su u tu svrhu utrošene posljednjih godina i kroz ulaganje u Javno komunalno preduzeće ,građani u samo nekoliko dana više puta  nemaju pitku vodu. Zapravo najčešće nemaju nikakvu vodu.  Kako je moguće da se već godinama ponavljaju iste scene,  kada pada kiša, grad je praktično pod vodom,  ništa nije urađeno da se to spriječi! Za vrijeme svih nevolja koje imaju građanke i građani   Goražda, načelnik Općine je na turističkom putovanju u Turskoj.Neobjašnjiv, neodgovoran, pa zašto ne  reći i tako,bezobrazan odnos prema građanima i građankama.

U cilju konačnog pokretanja rješavanja pomenutih  i ostalih komunalnih problema ali i odgovornosti onih kojima je to posao a ne čine ništa da te probleme eliminišu , Općinski odbor SDP-a će preko naših vijećnika zatražiti održavanje vanredne – tematske sjednice Općinskog vijeća na ovu temu.   Pozivamo građane da zajednički zahtijevamo odgovore zašto nam se dešavaju, reći ćemo i tako – opstrukcije u snadbjevanju vodom, zašto nam se i kod najmanjih kiša dešavaju poplave u gradu, zašto su ulice prljave, zašto su kontejneri najčešće pretrpani smećem…

Izlaskom na izbore, građani ispunjavaju jedno od osnovnih prava i obaveza. Međutim,  uloga građanina se na tome ne završava. Građani imaju pravo zahtijevati odgovornost svih onih koji su odgovorni za funkcionisanje pružanja usluga građanima u lokalnoj zajednici.  I naravno, građani imaju pravo da postavljaju pitanja kada u tom sistemu u zajednici  ima problema.  Računi za vodu i ostale komunalne usluge  redovno se upućuju građanima na njihove adrese. Vrijeme je da se računi za nerad isporuče onima  kojima je  posao organizovanje i pružanje kvalitetnih komunalnih usluga .

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.