Edin Delić

Zašto sam izabrao SDP BiH

Ovih dana smo moj prijatelj Zlatan Begić i moja malenkost odlučili našu borbu nastaviti pristupajući dvjema strankama “ljevice”.

Begić će nastojati pojačati redove Demokratske fronte, a ja ću se svrstati rame uz rame sa Socijaldemokratskom partijom.

Odluke su prilično neočekivane, čak i za naše bliske prijatelje. Oni najbolje znaju da nas dvojica imamo jednako “negativnu percepciju“ stranaka, strančarenja, stranačkog svrstavanja i veoma smo kritični prema greškama koje svjesno i kontinuirano čine stranačka rukovodstva.

Greške koje su činile SDP i DF su bile prečeste s obzirom na specifičnu odgovornost koje su nosile ove stranke u uvjetima nacionalnih podjela i sve otvorenijih međuetničkih sukoba na kojima egzistiraju nacionalističke partije. Pažljivijom pretragom naših ranijih aktivnosti i javnih istupa neće biti teško naći naše izjave u kojim smo kritikovali upravo navedene Partiju i Frontu.

I danas, kad pristupamo njihovim redovima, nije mali broj članova ovih partija koji imaju “izdvojeno mišljenje” ili otvoreno neslaganje. To je teret koji smo spremni nositi i s kojim smo se kadri boriti. Povratak kritici i samokritici, te borbi protiv svakog oblika klijentelizma smatramo nužnim preduslovom za ozdravljenje političkih partija i čitavog društva i na tome ćemo istrajati.

Međutim, ima jedan drugi i mnogo teži teret koji nam valja iznijeti – očekivano nerazumijevanje i kritike naših dugogodišnjih drugova i dokazanih suboraca, potvrđenih istomišljenika i saradnika iz brojnih zajedničkih akcija koje su za cilj imale borbu za Bosnu i Hercegovinu bez korupcije i kriminala.

Vama smo, vjerni drugovi i suborci dužni pojasniti našu odluku, jer bez vas i vaše podrške ni naša odluka neće imati smisla.

Odluku nismo donijeli brzo, ona je plod razgovora i naše analize stanja u kojem se nalazi i naša država i naše društvo. Razbijeni smo u paramparćad kao društvo, podijeljena zemlja, podijeljeni gradovi, napuštena sela, zatrovani zrak, voda i zemlja, a kriminalci na vlasti nas žele i dalje razbijati i usitnjavati tjerajući siromaštvom, mržnjom i ratnim prijetnjama naše kćeri i sinove iz Bosne i Hercegovine .

Prema vama, brojni drugovi širom Bosne i Hercegovine, imamo obavezu uložiti sve raspoložive kapacitete dokazujući svakodnevno da naša odluka pristupanja dvjema strankama ljevice ima svoj smisao i dobru namjeru, itekako svjesni poslovice da je put do pakla popločan istim. Međutim, bez vaše podrške i zajedničke borbe takvo nastojanje bi moglo ostati samo na dobrim namjerama.

Namjerno neću reći da je takav potez ispravan, jer smo se našli u blatu i kaljuži u koju tonemo sve dublje. Godinama učestvujemo i podržavamo radničke i građanske demonstracije, pišemo protestne note i tužbe, predlažemo nove zakone, podstičemo intelektualne i stručne rasprave sa gomilom lajkova i shareova na Facebooku i internet portalima. To je uistinu pozitivan aktivistički proces širokog fronta s ciljem “buđenja” svijesti naših sugrađana za koji smo nakon pomne analize Zlatan i ja zaključili kako je toliko spor da će ga možda ozbiljnije osjetiti tek naši unuci, ako svi ne izginemo prije u nekom novom ratu na koji nas sve glasnije nagovaraju nacionalisti u sukobu.

U stvarnom životu, čak i kad oborimo na Ustavnom sudu Zakon o stečaju koji je dokaz bezobzirne pljačke radnika osmišljene u institucijama države, aktuelna vlast uspije sakriti presudu tokom 10 mjeseci što je najopasniji dokaz totalne korupcije sistema i kriminala koji se oteo svakoj kontroli. I na koncu, izmjene tog zakona treba opet da donese ista ta vlast, iz čega proizilazi da ćemo najvjerovatnije opet morati pred Ustavni sud. I tako godinama, i sve u krug…

Što je možda i presudan jezičak na vagi naše odluke.

Zašto SDP i DF?

Obojica smo politički i ideološki profilirani kao istinski ljevičari, legalisti sa jakom i snažnom socijalnom empatijom. Od našeg prvog razgovora i razmjene stavova prepoznali smo se kao drugovi sa istim pogledima i stavovima koji će cijeli život jedan drugog brusiti i mijenjati nabolje na isti način na koji želimo mijenjati i životne uslove u našem kraju, u našoj zemlji.

DF i SDP, ali i druge stranke koje žele imati bilo kakvu budućnost u BiH, će morati da se potpuno otvore – prema radnicima, svim ostalim građanima i poštenoj inteligenciji, što je naša prva i najvažnija misija u ovom projektu.

Mi smo duboko svjesni da svi naši kapaciteti neće moći u kratkom vremenu dovesti do adekvatnog ustroja i promjena unutar političkih organizacija kojima pristupamo u ponedeljak. Ali u isto vrijeme smo duboko svjesni da je Tuzlanski kanton srce socijaldemokratije, najveći prostor u Bosni i Hercegovini na kojem ljudi još uvijek čuvaju i njeguju plamen vjere u zajedništvo koji moramo i bolje braniti i bolje hraniti.

Na prošlim lokalnim izborima u Lukavcu pobijedio sam u utrci za načelnika kao nezavisni kandidat sa podrškom ljevice (SDP/DF/SDU). U drugim mjestima se tokom izborne kampanje odvijao brutalan obračun “na ljevici”, te su nacionalisti, kao SDA i njeni suvozači u Tuzlanskom kantonu, osjećali siguran miris pobjede tako da ozbiljnu kampanju nisu morali ni voditi.

Pobjeda načelnika ljevice u Tuzli, Živiniciama, Lukavcu, Gračanici i Gradačcu nosi u sebi i nužnost promišljanja koliko je to rezultat kvalitetnog i organiziranog djelovanja ljevice, a koliko činjenica da narod uviđa u kakvu propast nas vode nacionalisti te je prinuđen glasati protiv.

I Zlatan i ja vjerujemo da je takva “Istorijska okolnost“ itekako pogodovala činjenici da je ljevica sačuvana, te da je pred njom malo vremena i bolan proces unutrašnjeg restruktuiranja.

Hoćemo li se razočarati?

To je hipotetičko pitanje na koje odgovor možemo naći samo ako probamo.

Možda ćemo se nas dvojica razočarati u stranke kojima pristupamo, da ne bude ikakve zabune, želimo osvježiti i povezati, ali obećavamo vam obojica da vi, naši drugovi, nećete nikad imati nijedan jedini razlog da se razočarate u nas dvojicu.

To vam je jedino što vam u ovom, po našem sudu, presudnom trenutku možemo garantovati. Tražimo samo da ne gubite povjerenje unaprijed u nas te vas drugarski molimo da nas podržite i da nam se pridružite kao i uvijek do sada – ovaj put konkretno i u stvarnom životu, našem zajedničkom životu kojeg bez vaše podrške nećemo moći promijeniti.

Osuđivati unaprijed svaku mogućnost pozitivnog ishoda je najmanje jednako nekorektno, koliko i tvrditi da je to siguran uspjeh i “početak revolucije”.

Sam čin ulaska u bilo koju stranku ne treba smatrati previše dramatičnim, a od čina ulaska mnogo važnije je prepoznati motive, želje, ciljeve, metodologiju i konačan uticaj na društvene procese.

Vas koji poznajete Zlatana Begića i mene ne trebam uvjeravati u naše motive i ciljeve pristupanja “različitim strankama” ljevice ali vam se obraćam jer cijelim svojim bićem osjetim da je pravo vrijeme da naš primjer slijede svi naši “neopredijeljeni“ drugovi koji godinama ulažu velike individualne napore da promijene našu stvarnost na bolje.

Bit će nam drago, bićemo ponosni, bićemo svi jači, ako rame uz rame sa nama stanu svi naši drugovi; i drugovi sa protesta i barikada, i drugovi s kojima smo vodili sindikalne borbe, i drugovi s kojima smo na javnim tribinama ili društvenim mrežama raspravljali o boljoj Bosni i Hercegovini, oni naši državnom sadakom uspavani drugovi borci sa kojima smo u ratu branili svoj način života i viziju multikulturne građanske i radničke Bosne i Hercegovine a ne ovaj jad i sramotu koju danas proživljavamo.

Imamo samo dva načina da značajno promijenimo naše društvo, odnose u njemu i da ubrzamo procese ozdravljenja: prvi je kroz parlamente, promjene zakona i njihovu dosljednu primjenu, a drugi je podizanjem pobune i nasilnom promjenom sistema.

Na našu žalost trećeg puta nema.

Građani koji ne pristupaju političkim strankama, koji ne izlaze na izbore, kao i građani koji ne pokazuju bilo kakav interes da utiču na život u Bosni i Hercegovini vjerovatno imaju svoje lične razloge sa kojima bi se možda i sam složio.

Bez možda, svi oni moraju shvatiti da se takvim stavom odriču prava na kritiku bilo koga ko nešto radi, uključujući i trenutnu vlast koja nas vodi u propast.

Bez možda, moraju shvatiti da ni mi aktivni nećemo moći promijeniti život nabolje ako ne uspijemo bar jedan dio ubijediti da stanu sa nama rame uz rame. A svi u svojim porodicama, u svom komšiluku imamo ljude koji nezadovoljni, nesretni i ljuti u krevet liježu i sve teže ustaju. Ustaju sve teže jer svaki dan svojoj djeci, porodici i prijateljima nude manje… nezadovoljnijeg oca, umorniju majku, izgubljenijeg roditelja, lošijeg sina, nesretniju kćerku, udaljenijeg brata, neosjetljiviju sestru…

Nije nama do stranke. Nama je do nas, svih nas, drugarice i drugovi, komšinice i komšije. Bez možda, trebate prihvatiti ćinjenicu da mi aktivni građani vidimo i sebe i vas, a da vi ignorišući generalno politiku ignorišete i nas. Dok vas molimo da samo jednom stanemo rame uz rame, svi u isti red i da se na izborima 2018. jednom zauvijek kutarišemo lopova, lažova i mrzitelja iz naših života.

Mladima koji sve užurbanije odlaze poručujemo da ako već imaju “dobar plan” neka obavezno odu, živjeti od svog rada je vaše pravo i oprostite svojim roditeljima što se za njega nisu izborili. Ne tražite roditeljsko izvinjenje, ali tražite da urade nešto konkretno za vaše drugove koji ostaju u BiH.

Mladima koji neće uspjeti napustiti BiH do Izbora 2018 poručujemo da prate naš primjer i učlane se u jednu od naše dvije stranke, ili neku treću stranku koja nije dio trenutne vlasti u kantonima, entitetima ili na državnom nivou, te vršite pritisak na stranke koje ograničavaju pristup novim licima, koje imaju svoje unutrašnje krugove nepotizma, kumstva, drugarstva i korupcije, čitajte stranačke statute i ne dozvolite da “oni“ budu pametniji od “nas“.

​Vrlo brzo ćemo znati rezultate. Izborna 2018. godina je blizu pred nama. Odgovor na pitanje otići ili ostati je sve bliži.

Ako odluka bude otići, danas znamo da to neće biti bez prethodne borbe. Smrt Fašizmu Sloboda Narodu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.