Parlament BiH

Bećirović: Zašto nema sporazuma BiH sa Islamskom zajednicom?

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je u toku dnevnim redom je predloženo razmatranje Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Između ostalog na dnevnom redu su i poslanička pitanja.

Denis Bećirović, poslanik SDP BiH postavio je pitanje Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH zašto nema sporazuma BiH sa Islamskom zajednicom? „Šta je problem da BiH dobije takav osnovni ugovor, koji već ima sa Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom?“, pitao je Bećirović. Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice u BiH odgovorila u ime Zvizdića, koji je službeno odsutan, ističući da je prijedlog tog ugovora sačinjen prošle godine na Savjetu ministara, kao i da su pregovori o tome tekli sa određenim zastojima. Prema njenim riječima, taj prijedlog je povučen sa 22. sjednice Predsjedništva BiH radi dodatnog usaglašavanja, koje je još uvijek u toku.

Poslanik Denis Bećirović je, komentirajući odgovor, kazao da je ministrica iznijela slijed događaja i tu se nema šta prigovoriti, ali je iskazao nezadovoljstvo stanjem u ovoj oblasti.
– Očigledno je da imamo jednu situaciju u kojoj se negira jednom narodu u BiH i nacija i jezik i vjera i država. Postoje ljudi, prije svega iz SNSD-a imenom i prezimenom, koji i na najvišim funkcijama u bh. entitetu RS više i ne spominju Bošnjake već koriste termin muslimani. Cilj je da svedu čitav jedan narod na vjersku skupinu – ustvrdio je Bećirović.
U pogledu vjerskih prava, kaže da „vidimo da Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednice“.

Mirsad Mešić iz SDP-a interesovao se za stanje u helikopterskim jedinicama Oružanih snaga BiH i njihovom spremnošću za pomoć stanovništvu u eventualnim prirodnim katastrofama, a pošto nije bio zadovoljan šturim odgovorom Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH, on je rekao da ako Pendešova nešto ne učini brzo i konkretno na planu modernizacije tih snaga, onda će Klub poslanika SDP tražiti njen opoziv.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.