OO SDP BiH Tešanj

Zašto Načelniku Općine Tešanj ne smeta ustaški doglavnik Ademaga Mešić, a smeta Narodni heroj Huso Hodžić?

Devetog maja 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljenja jedna ideologija, koja je odnijela milione ljudskih života. Pobjedom nad fašističkim režimom Adolfa Hitlera, prije 74 godina, u Evropi je završen Drugi svijetski rat.

Bosna i Hercegovina koja je, u Drugom svjetskog ratu, podnijela, od svih dijelova bivše Jugoslavije, najveći teret antifašističke borbe, ne smije biti tolerantna na bilo kakva ispoljavanja fašističkih, nacističkih, šovinističkih i sličnih ideologija i djelovanja.

Danas smo svjesni da prije 74 godine jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sam fašizam. On je ostao u životu do danas, na svim kontinentima, pa i u Evropi, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, sa zabrinjavajuće velikim uticajem u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji i Hrvatskoj.

SDP BiH baštini tekovine antifašizma, kao temeljne vrijednosti slobodnog i naprednog društva. Afirmacija vrijednosti antifašizma predstavlja jedan od ključnih civilizacijskih zahtjeva, a u njima treba crpiti inspiraciju za razvitak humanog, pluralnog, solidarnog i demokratskog društva.

Najnovija dešavanja na 28. sjednici OV Tešanj, održanoj krajem mjeseca aprila, nas u OO SDP BiH Tešanj obavezuje da reagujemo na veoma opasne tvrdnje Načelnika Općine Tešanj gosp. Suada Huskića. Načelnik je u odgovoru na Vijećničku inicijativu vijećnika SDP BiH Hasana Galijaševića, o povratku Spomen ploče Narodnog heroja Huse Hodžića, istakao, između ostalog, da je „antifašizam osjetljiva tema“. Shodno Načelnikovom odgovoru, kao logično, se nameće pitanje kakve su to vrijednosti prihvatljive za vlast u Tešnju?

Podsjećamo ovom prilikom građane općine Tešanj da 2015. godine Načelniku Huskiću nije bilo osjetljivo pitanje i nije vidio ništa sporno kada je u prostorijama Općine Tešanj, ali i drugim javnim ustanovama, bila izložena slika ustaškog doglavnika Ademage Mešića, tobože pravdajući izlaganje time da je u pitanju slika na kojoj je Ademaga Mešić predstavljen kao jedan od gradonačelnika Tešnja, iz perioda 1878-1945. godine. Veoma zanimljiva tumačenje, izuzetno obrazovanog, Načelnika koji je, sasvim smo sigurni, upoznat s činjenicom da Adem aga Mešić nikada nije bio gradonačelnik Tešnja

http://www.opcina-tesanj.ba/index.php/uprava/opinsko-vijece/zapisnici/16223-zapisnik-sa-36-sjednice-vijeca

Uz aktuelnu vlast u Tešnju (SDA), svakako, možemo vezati i izmještanje spomenika Narodnog heroja Huse Hodžića iz centralnog parka u Tešnju, što uz najnovije protivljenje vraćanju Spomen ploče Narodnog heroja na sportsku dvoranu u okviru kompleksa „Musala“, koja je „nikla“ na temeljima nekadašnje tek renovirane, a ubrzo srušene, sporstske dvorane „Partizan“, lako možemo doći do zaključka da je u Tešnju već godinama na snazi pokušaj sve očitije degradacije tekovina antifašističke borbe.

Zato, koristimo i ovu priliku da pozovemo sve građane i institucije sa područja općine Tešanj da se aktivno uključe u odbranu tekovina antifašističke borbe na našim prostorima i da pomognu očuvati sjećanje na Narodne heroje Husu Hodžića i Nisama Albaharija, vijećnika ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a Edhema Pobrića i mnoge druge istaknute ličnosti koje su dale svoj doprinos u antifašističkoj borbi.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum odati počast svima onima koji su u toj borbi položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih mi nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma, jer oni koji zaborave vlastitu prošlost, ne mogu imati ni budućnost.

Građankama i građanima općine Tešanj, ali i svim antifašistima u BiH i svijetu želimo čestitati 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom sa

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.