Lana Prlić

Zašto još nemamo usvojen Zakon o registru pedofila u FBiH?

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlameta FBiH, kaže kako je krajem januara prošle godine Predstavnički dom Parlamenta FBiH jednoglasno je usvojio Nacrt zakona o registru pedofila koji sam predložila, ali da ni nakon godinu dana ovaj Nacrt Zakona se nije našao na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH.

„Prethodnih dana svjedočimo iskazima, mahom mladih žena u regionu, pa tako i u BiH o silovanjima, napastvovanjima, dok su mnoge koje su prošle ovaj strašan čin bile i maloljetne. Republika Srpska je usvojila ovaj Zakon, dok Federacija još uvijek nije. Moja intencija pri predlaganju ovog Zakona je da se uspostavi registar i u Federaciji, i time uveže registar u cijeloj BiH.

Istraživanja govore o tome da je pedofilija prestupništvo u kojem prestupnici ponavljaju ova nedjela i nakon odslužene kazne. Ovaj registar bi zaustavio prestupnike da se vraćaju tamo gdje borave i provode svoje vrijeme djeca i mladi, te pružio jednu vrstu sigurnosti roditeljima koji svoju djecu svakodnevno šalju u vrtiće, škole, vannastavne aktivnosti.

Ovim putem pozivam rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH da Nacrt Zakona o registru pedofila već na sljedećoj sjednici uvrste na dnevni red i time otkoče proces donošenja ovog Zakona“, navela je Prlić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu