Bećirović

Zašto Čović sprječava da Parlament BiH glasa o amandmanima na Ustav BiH?

Povod za razgovor je bio zahtjev Komiteta ministara Vijeća Evrope koji traži da BiH hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”

Slika

Možda je nekome u interesu da se odlučivanje o konkretnim amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine kojim bi se implementirala Odluka u slučaju "Sejdić i Finci" odgodi do vremena poslije izbora, izjavio je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju   član Zajedničkog  kolegija i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović. 

Povod za razgovor je bio zahtjev Komiteta ministara Vijeća Evrope koji traži da BiH hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", uz jasne rokove za provođenje ovih aktivnosti da bi se presuda izvršila na vrijeme prije slijedećih općih izbora na nivou države. 

Inače, prije gotovo dva mjeseca održana je 2. zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je jedina tema bilo provođenje odluke u predmetu "Sejdić i Finci". Do danas rješenja nema niti je ova sjednica okončana konkretnim rješenjima. Da li su parlamentarci zaboravili na svoje zaključke, pitali smo Bećirovića, koji je i član Zajedničkog kolegija.

 – Rasprava o amandmanima na 2. zajedničkoj sjednici je okončana i, podsjetit ću, poslanici i delegati su usvojili sljedeći zaključak: "Uzimajući u obzir kako politički dogovori pod okriljem EK (EU) o provođenju odluke Sejdić i Finci još traju, predloge amandama dostaviti Zajedničkom kolegiju, koji će, zajedno s predlagačima i privremenom parlamentarnom komisijom, pripremiti naredne korake s ciljem usvajanja amandmana na Ustav BiH, oslanjajući se na rezultate političkih dogovora koji se vode pod okriljem EU". Također, postojao je dogovor da se u roku od 15 do 20 dana od završetka sjednice sazove nastavak započetog zasjedanja i obavi glasanje o legitimno predloženim amandmanima- kazao je Bećirović. 

O tome zašto se nije ispoštovao dogovor i nije zakazan nastavak zajedničke sjednice, odnosno zašto nema glasanja o amandmanima, Bećirović kaže da su činjenice i procedure jasne i ne ostavljaju prostor za proizvoljna tumačenja.

– Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je sjednicu Zajedničkog kolegija sazvao nakon više od mjesec dana, tek 25. februara 2014. godine. U okviru treće tačke trebali smo se dogovoriti o realizaciji spomenutog zaključka s 2. zajedničke sjednice oba doma PSBiH, pripremiti se za njen nastavak i konačno glasanje o predloženim amandmanima na Ustav BiH. Nažalost, nakon što sam, u skladu s pravom koje ima svaki član kolegija, predložio konkretan zaključak da se najkasnije u roku od 20 dana sazove nastavak 2. zajedničke sjednice oba doma PSBiH, pojedini članovi Zajedničkog kolegija su uz žestoko negodovanje napustili sjednicu i za rad više nije bilo kvoruma. Zbog toga je predsjedavajući Čović prvi put prekinuo ovu sjednicu- rekao je zamjenik predsjedavajućeg ZDPS-a BiH.

Bećirović je dodao da je očekivao da će sjednica biti nastavljena za dan ili dva, ali ju je Čović sazvao tek za dvadesetak dana.

– Ali, umjesto ozbiljnijeg pristupa, predstavnici HDZ-a i SNSD-a od mene su i 12. marta tražili da odustanem od svog prijedloga o zakazivanju nastavka 2. zajedničke sjednice. S obzirom na to da bih time postao saučesnik u opstrukcijama i blokadama, naravno nisam pristao na takve neprincipijelne zahtjeve. Nakon toga, Dragan Čović je još jednom postupio protivposlovnički i potpuno neprimjereno: naime, ovaj put njegovom voljom nastavak sjednice Zajedničkog kolegija nije ni započeo. To je učinio uprkos činjenici da je on sazvao sjednicu i da su se pozivu odazvali gotovo svi članovi Zajedničkog kolegija. U svega nekoliko minuta koliko smo proveli u sali, insistirao sam na nastavku rada i ponovio, kao i na prethodno prekinutoj sjednici, da svi izabrani zvaničnici moraju raditi isključivo u skladu s Ustavom BiH, zakonima Bosne i Hercegovine i poslovnicima domova PSBiH. Nažalost, predsjedavajućem Čoviću to nisu bili dovoljno jaki argumenti i on je odlučio da samovoljno, protivposlovnički i, na do sada nezapamćen način, ponovo zaustavio normalan tok započete sjednice Zajedničkog kolegija samo zato što on ne želi da se precizno izjasni o mom prijedlogu zaključka – pojasnio je Bećirović. Dodao je da razumije neslaganje u vezi s određenim političkim pitanjima, ali je "nedopustivo i neprihvatljivo ovakvo grubo kršenje poslovnika oba doma, a samim tim i opstruiranje i direktno blokiranje donošenja odluka u PSBiH". 

– Riječ je o nezabilježenom presedanu i ne želim da dijelim odgovornost za ovakve postupke kojima se krše elementarna načela parlamentarnog djelovanja. Poslovnička je obaveza Dragana Čovića da sve prijedloge zaključaka članova Zajedničkog kolegija stavi na glasanje, a on je to svjesno izbjegao čime je otvorio jednu neprihvatljivu praksu u radu Zajedničkog kolegija – izjavio je naš sagovornik.

Na pitanje kakve su prognoze ishoda, Bećirović kaže da je "možda nekome u interesu da se odlučivanje o konkretnim amandmanima na Ustav BiH odgodi do vremena poslije izbora."
 

– Možda pojedini članovi Zajedničkog kolegija misle da je moguće da odustanem od zahtjeva da se provede jasni zaključak zajedničke sjednice i glasa. Ali neću biti dio bilo kakve opstrukcije i blokade i samim tim neću ni povući zahtjev da se obavi glasanje o amandmanima na Ustav BiH koji su predloženi na 2. zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH i o kojima je okončana rasprava. Poslanici i delegati moraju imati pravo da se demokratski i slobodnom voljom, u razumnom roku, izjasne o svim legalno dostavljenim amandmanima. Insistirat ću na tome jer je to naša ustavna, zakonska i poslovnička obaveza i ne razumijem pokušaj Dragana Čovića da to spriječi – izjavio je u razgovoru za Fenu član Zajedničkog kolegija i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.