Čirkin Jovičiću

Zašto Bošnjaci u RS-u nemaju pravo na okupljanje i kretanje?

Čirkin je ponovo ukazao na neprihvatljivu nacionalnu zastupljenost u MUP-u RS-a s aspekta konstitutivnosti i propisa koji definiraju tu oblast, pri čemu je u izvještaju MUPRS-a navedeno da je zaposlenih Srba 92,8 posto, Bošnjaka 5,4 i jedan posto Hrvata, a ostalih 0,6 posto

Slika

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Narodnoj skupštini  RS-a Behzad Čirkin postavio je danas niz pitanja ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću,  a to su da li svi građani u RS-u imaju pravo na okupljanje i kretanje, a u kontekstu i odluke Vlade o provjeri prebivališta i slučaja u Zemljoradničkoj zadruzi "Kravica“ te o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a. 

Čirkin je ponovo ukazao na neprihvatljivu nacionalnu zastupljenost u MUP-u RS-a s aspekta konstitutivnosti i propisa koji definiraju tu oblast, pri čemu je u izvještaju MUPRS-a navedeno da je zaposlenih Srba 92,8 posto, Bošnjaka 5,4 i jedan posto Hrvata, a ostalih 0,6 posto. 

-Bojim se da će, ukoliko se ne provedu adekvatne mjere u odnosu na ovo alarmantno stanje, broj nesrba biti izražen u promilima – rekao je poslanik SDPBiH i podsjetio na ustavnu obavezu da se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti u institucijama RS-a.
 
Čirkin je u izlaganju u parlamentu RS-a rekao da su ministru Jovičiću sigurno poznata i imena Ajše Omerović i Hatidže Mehmedović. 

-Poznat vam je slučaj Zemljoradičke zadruge "Kravica“ i nasilja koje je MUPRS-a iskazao prilikom ulaska roditelja u prostor te zadruge. Poznati su vam i činjenični podaci koji kažu da su ove osobe bile pozivane na saslušanja i da su novčano odgovarale za navodne prekršaje. Interesuje me šta je urađeno protiv pripadnika MUPRS-a koji su se nasilno odnosili u ovom slučaju prema ovim majkama koje su izgubile svoje sinove kroz nesreću proteklog rata – upitao je on. 

Spomenuo je i zadnji slučaj u Zvorniku, gdje je ubijen povratnik Ahmet Hasanović jer nije, kako kaže Čirkin, po medijskim izvještajima, htio primiti uskršnje jaje i nekih uvredljivih izjava koje su prouzrokovale ovu tragediju. 

Također, spomenuo je i primjere zabranjivanja skupova u RS-u i neadekvatnih mjera policije RS-a da se zaštiti pravo svih građana na okupljanje, a konkretan slučaj je bio u Prijedoru. 

-I posljednja odluka Vlade RS-a, kojom se krši pravo na kretanje i slobodu građana – rekao je Čirkin i, kako je naveo, dobronamjerno skreće pažnju Jovičiću na građanski otpor i neposlušnost, u odnosu na eventualne mjere, a posebno u kontekstu nacionalne zastupljenosti u MUP-u RS-a. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.