Zaštititi granicu BiH, potrebna hitna sjednica Vijeća ministara BiH

Socijaldemokratska partija BiH poziva predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da sazove hitnu sjednicu Vijeća ministara sa samo jednom temom – Poroznost bosanskohercegovačke granice kao veliki sigurnosni problem.

U više navrata se javnost uvjerila, a i institucije su priznale, da se naša granica sa susjednim zemljama ne kontroliše u dovoljnoj mjeri, da je prilično jednostavno moguće ilegalno preći granicu, te da se ovim problemom državni vrh skoro pa i ne bavi.

Informacije o nedostatku više stotina graničnih policajaca, te vrlo lošim uslovima rada, uz najavu velikog migrantskog talasa koji bi ovo proljeće mogao pogoditi BiH koja se našla na migrantskim rutama, više je nego ozbiljno upozorenje i alarm za hitno djelovanje Vijeća ministara.

Pitanje kontrole naše granice nije samo sigurnosno pitanje vezano za prijeteću migrantsku krizu. Postavlja se pitanje da li migrantska kriza koja aktuelizira ove nedostatke predstavlja potvrdu da se trgovina narkoticima, oružjem, ali i trgovina ljudima bez većih problema odvija u dijelovima gdje naša granica nije adekvatno kontrolisana. Iznenađujuće veliki priliv migranata u posljednja 3 mjeseca koji su ilegalno prešli granicu i ušli u Bosnu i Hercegovinu najbolje to ilustruje.

Ovo pitanje nadilazi dnevnu politiku i tiče se svih u Bosni i Hercegovini i zbog toga zahtjeva odgovornost i kredibilitet. Zbog toga još jednom pozivamo na hitnu reakciju Vijeća ministara, sazivanje sjednice, te izražavamo spremnost da u svom opozicionom parlamentarnom kapacitetu učestvujemo u svim aktivnostima u pravcu rješavanja pomenutih problema.

Nevezano za aktuelni problem masovnih ilegalnih prelazaka granice, opravdanim se može ocijeniti i strah roditelja za vlastitu djecu koja u slučaju otmice mogu biti prevezena van granica BiH veoma brzo i bez prepreka.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.