Zaštiti arheološke potencijale, pa početi graditi naselje Nova Ilidža

Za potrebe održavanja Šeste redovne sjednice Općinskog vijeća Ilidže (OV Ilidža) je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo dostavio odgovor na upit Općine o arheološkom potencijalu u Butmiru na mjestu gdje je namjeravana izgradnja naselja Nova Ilidža. U odgovoru je navedeno sljedeće: „Zavod kao Nosilac izrade Regulacionog plana Nova Ilidža 1, u skladu sa zakonskom regulativom, ne može nastaviti dalje aktivnosti na izradi navedenog planskog dokumenta bez, od strane nadležnog općinskog organa pribavljenja mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika koje se nalazi u sastavu Ministarstva kulture i sporta/športa, odnosno Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a vezano za Izvještaj o arheološkim prethodnim radovima istražnog karaktera – Plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala na lokalitetu nacionalnog spomenika Arheološko područje – prahistorijsko naselje u Butmiru. Zavod je takođe mišljenja da se trebaju ubrzati aktivnosti nophodne da bi se odredio način na koji će se okončati izgradnja Regulacionog plana Nova Ilidža“.

Podsjećamo da je zastupnik SDP-a BiH, Saša Magazinović u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zahtjevao da mu visoki predstavnik, Valentin Inzko odgovori da li je došlo do kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH odlukom o izbacivanju dva međunarodna člana Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH prekršilo Aneks 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Obzirom na prethodno rečeno, nužno je aktivnije djelovanje institucija viših nivoa vlasti kako bi Komisija mogla izraziti adekvatne sugestije u pogledu zaštite arheološkog potencijala u Butmiru.

Klub vijećnika SDP-a BiH u OV Ilidža je saglasan sa odgovorom Zavoda, te još jednom apeluje na općinske vlasti da zaštite arehološke potencijale u Butmiru kao neprocjenjivim kulturno-historijskim naslijeđem i turističkim potencijalom BiH. Na prethodnim sjednicama OV Ilidža je Klub vijećnika SDP-a BiH insistirao da se ne smije na bilo koji način ugroziti arheološke iskopine u Butmiru.

Ukazujemo da je zastupnica SDP-a BiH, Segmedina Srna Bajramović na posljednjoj sjednici Skupštine KS okarakterisala kao „više i nego neprihvatljivom šutnju i pasivnu ulogu svih nadzornih institucija na nivou Kantona“ u slučaju nepoštivanja regulacionih planova na Ilidži koje je postalo standard. Srna Bajramović je rekla i da „ ne želi vjerovati kako je šutnja i neaktivnost institucija posljedica političkih pritisaka ili nečeg težeg, ali nastavak prihvatanja anarhije u prostorno-planskom divljanju na Ilidži će nas odvesti u daleko veću štetu, zbog objektivne opasnosti da se aktualna politika obračuna sa istorijom i kulturno-istorijskim naslijeđem radi, najblaže rečeno, promašenih tajkunskih interesa“.

Ukoliko se zaštiti butmirski arheološki potencijal, SDP BiH Ilidža će podržati izgradnju Nove Ilidže. Pozivamo i ostale, prvenstveno opozicione političke strane u OV Ilidža, da se pridruže SDP-u BiH u nastojanju da zaštiti kulturno-historijsko naslijeđe i suprotstavi kršenju regulacionih planova Općine Ilidže.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.