Zekerijah Osmić

Zasjedao Strateški komitet za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

Strateški komitet je forum osnovan radi efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Slika

Sedmo zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, održano je u kasarni Adil Bešić u Bihaću. 

Strateški komitet je forum osnovan radi efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). 

Domaćin zasjedanja je Ministarstvo odbrane BiH, a učešće su uzeli stalni članovi ovog komiteta, predstavnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH, te predstavnici Evropske unije (EU) u BiH, OSCE-a u BiH, NATO-štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a i ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Švicarske, Švedske i Austrije u BiH. 

Nakon sastanka, članovi Strateškog komiteta obišli su i lokaciju “Grabež”, na kojoj je izvršena kontrola viškova naoružanja i obilježen završetak operacije utvrđivanja kvantitativnog i kvalitativnog stanja MiMES-a. 

– U BiH imamo 17.000 tona viškova naoružanja. Ove godine ćemo mislim 1.000 tona riješiti i trebali bi se na kraju godine naći negdje na 16.000 tona. Dakle, radi se o ogromnoj količini. Imamo i oko 40.000 komada naoružanja, kojeg se trebamo riješiti i sve su to viškovi – kazao je u izjavi novinarima ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić. 

Po njegovim riječima, viškovi predstavljaju problem jer je to stara municija i naoružanje, od čega je, kako je pregledima utvrđeno, oko 30 posto nestabilno, zbog čega predstavlja veliku opasnost, kako za građane, tako i za pripadnike OSBiH. 

– Mi pravimo plan kako da se u dogledno vrijeme, po određenoj dinamici, riješimo ove opasnosti. Očekujemo da ćemo do 2020. godine taj proces riješiti. Tri su načina, da Predsjedništvo BiH donese odluku da možemo viškove pokloniti, da ih možemo uništiti ili prodati. U svakom slučaju mi ćemo koristiti sva tri načina u budućnosti, kako bi se riješili viškova – dodao je Osmić. 

Mišljenja je da "Grabež" pokazuje da se može krenuti i u proces prodaje viškova, jer se u tom magacinu definitivno zna šta i koliko ima MiMES-a. 

Ovo je prva lokacija, a sa takvim pregledima nastavit će se i na ostalim u cijeloj BiH, što bi trebalo biti završeno do kraja iduće godine. 

Komandant NATO-štaba Sarajevo Christopher J. Petty čestitao je Ministarstvu odbrane BiH, Zajedničkom štabu OS BiH i svim drugim partnerima, koji su omogućili da se ovo desi. 

– Iako je ovo tek jedan korak, ovo je ipak važan korak – istakao je on. 

General-pukovnik Anto Jeleč, načelnik ZŠOSBiH kazao je da je u "Grabežu" pregledano 1.187 tona viškova naoružanja, od čega je 71 posto ispravno, a 30 posto neispravno. 

– Ono što je ispravno i perspektivno ostavit ćemo za svoje potrebe, a što je neperspektivno predložiti nadležnim organima da doniraju ili prodaju – istakao je Jeleč. 

Strateški komitet na sjednici je donio vrlo važne odluke, a dogovoreno je i da se u narednih 15 dana održi još jedna. Inače, članovi tog komiteta opredijelili su se da sjednice ne održavaju u Sarajevu, već svaki put na nekoj novoj lokaciji, odnosno gradu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.