Vojin Mijatović

Zamolio sam ambasadora da Ruska Federacija zauzme konstruktivan stav prema BiH

Nakon što je SDP-ov Vojin Mijatović pisao ruskom ambasadoru Igoru Kalabuhovu da se ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, danas nova molba da utječe na Milorada Dodika i zajedno sa SAD pronađe rješenje za situaciju u BiH. Mijatović se sa ambasadorom Rusije susreo na poziv ambasadora, a nakon pisma koje mu je uputio.

“Moram reći da mi je vrlo drago da smo uspjeli da pričamo o svemu onome što je u ovom trenutku problem u Bosni i Hercegovini, zamolio sam ambasadora da Ruska Federacija zauzme konstruktivan stav prema BiH, da ne stoji niti iza jedne politike u BiH. Biću vrlo iskren, rekao sam da smatram Rusiju prijateljskom zemljom BiH i da mi je vrlo neugodno kada vidim gospodina ambasadora kada stoji sa jednim kriminalcem poput Nenada Stevandića”, rekao je Mijatović nakon sastanka i dodao da je poručio da Rusija ne treba davati legitimitet “takvim politikama”, ali ni politikama koje zastupaju Milorad Dodik i slični u BiH.

“Dobio sam uvjerenja da ruska strana stoji na integritetu, suverenitetu i ustavnom uređenju BiH, Želim da vjerujem u tu priču, ali neću se libiti ni naredni put ponovim sve što sam poručio u pismu”, kazao je Mijatović.

On je pojasnio da je ranije bio i u ambasadi SAD u BiH, te da očekuje od njih da naprave jedan širok dogovor kako bi pomogli BiH. Komentarisao je i posljednju sjednicu NSRS.

“Rekao sam da gospodin Dodik očigledno ide do nekog kraja, složili smo se da to nije dobro. Zamolio sam ga da na bilo koji način utiče na tu priču. Rekao sam da mi je drago da posljednji Dodikov put u Moskvu nije prošao kako je on zamislio”, poručio je Mijatović u odgovoru na pitanje novinara N1 Slaviše Starčevića.

N1