Zamjenik ministra pravde BiH Elvir Mahmuzić obratio se učesnicima okruglog stola posvećenog Haškoj konvenciji

U organizaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), održan je okrugli sto posvećen Haškoj konvenciji o priznanju i izvršenju stranih presuda u građanskim ili trgovačkim stvarima u kontekstu moguće ratifikacije od strane Bosne i Hercegovine.

Učesnicima okruglog stola obratio se zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Elvir Mahmuzić, koji je istakao da Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dugi niz godina sarađuje sa GIZ-om i  BMZ-om,  koji  pružaju pomoć u radu pojedinim odjelima Ministarstva pravde BiH i izrazio spremnost za još bolju saradnju u narednom periodu.

Zamjenik ministra pravde BiH Mahmuzić istakao je važnost Haške konvencije te izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina pristupiti ratificiranju ove veoma važne konvencije. Implementiranje ovakvih konvencija dovodi neminovno do unapređenja rada pravosuđa što u konačnici vraća građanima povjerenje u pravni sistem naše države i u vladavinu prava.

Ratificiranjem ove haške konvencije poboljšat će se pravna izvjesnost i predvidivost u priznavanju, te izvršenju presuda i ojačati efikasnost, što dovodi do smanjenja troškova međunarodne trgovine, te olakšanja izvršenja transnacionalnih sporova. Uz to, pojačana regionalna saradnja unutar zemalja u kontekstu prekogranične i regionalne pravne saradnje u domenu građanskih i trgovačkih stvari poboljšat će uslove pravnog okvira za veću međupovezanost u regionalnoj ekonomskoj aktivnosti.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici institucija BiH, akademske zajednice  i predstavnici ambasade SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.