Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović prisustvovao je zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske

Na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović, ujedno i šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, ukazao je na problem sa kojim se susreću građani i druga pravna lica, ali i država BiH, zbog Zakona o raspolaganju državnom imovinom, kojeg je 2018. godine donio Hrvatski sabor.

Naime, u članu 71. Zakona se ističe kako je “Ministarstvo ovlašteno dati u višegodišnji zakup ili u neki drugi oblik raspolaganja do najviše 30 godina nekretnine koje su u zemljišnjim knjigama upisane kao vlasništvo Republike Hrvatske ili koje su upisane kao društveno vlasništvo ili opštenarodna imovina s pravom korištenja subjekata koji u Republici Hrvatskoj nemaju središte i pravnu ličnost i na koje se primjenjuje zabrana na osnovu Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava pravnih lica na teritoriji Republike Hrvatske”.

Samim tim, ovaj Zakon onemogućuje vlasnicima imovine iz naše države u Republici Hrvatskoj da vlasništvo na imovini bude “priznato” i “vraćeno”, kako je to predviđeno Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, što jasno ukazuje da nema pravne osnove za validnost odredbi člana 71. Zakona o upravljanju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj.

Također, na dnevnom redu sjednice ispred Ministarstva finansija i trezora BiH su bile i tačke Evropski programi prekogranične i regionalne saradnje, te Saradnja na području poreza.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH odlučni su u jačanju saradnje između partnera iz naše dvije države, te je naglašena namjera osnaživanja partnerstva na područjima od zajedničkog interesa, kao i stvaranje novih prilika za razvoj, usklađeno djelovanje, jačanje i razvoj institucionalnih kapaciteta, ali i općenito jačanje bilateralnih odnosa.
Iskazana je spremnost obje strane za iznalaženje rješenja, te je dogovoren nastavak saradnje i u drugim ekonomskim oblastima, u najboljem interesu obje države.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.