Zamjena teza ilidžanske SDA

Forum žena OO SDP Ilidža smatra da su reakcije Jasmine Biščević-Tokić, zastupnice SDA u Slupštini KS, a potom i ilidžanske SDA, u povodu Facebook poruke Nermina Muzura, na tvrdnju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA BiH, koju je 4.4.2021.godine, prenio Rasiosarajevo.ba, da je „vladi i kriznom štabu KS, korona iskliznula iz ruku“, je potpuna zamjena teza o položaju žena, za koju se deklarativno zalažu i položaju žena u stvarnosti.

Pod plaštom „istinske demokratije“, obe navedene reakcije se fokusiraju na poruku Muzura „Ovdje je jedino tebi tvoja žena iskliznula iz ruku“, smatrajući je populističko-šovinističkom izjavom, kojom je „nedvosmisleno poslao poruku građankama, našim majkama, kćerkama, sestrama i suprugama, da budu podređene muškarcima, kako im ne bi “iskliznule iz ruku”, a čiji je prvenstveni cilj da se odbrani katastrofalno negativna uloga direktorice UKC-a, posebno u vrijeme pandemije virusa Corona 19 i poboljša imidž SDA u javnosti.

Stavljajući se u zaštitu „građanki, naših majki, kćerki, sestara i supruga“, SDA i njena zastupnica, žele stvoriti lažnu sliku o njihovoj senzibilnosti za ženske interese i dati lažna nada i povratak osjećaja vrednosti koji su izgubili,  upravo u posljednjih 25 godina dok je SDA bila dominanta politička stranka na svim nivoima vlasti, a posebno u periodu pandemije, kada je veliki broj žena izgubilo život, ostao bez radnog mjesta i doveden na prosjački štap.

Sa druge strane, jedna poruka (Muzurova Facebook poruka), po mišljenju Foruma žena OO SDP Ilidža, ne može eliminisati davno reprodukovani sistem vrednosti u SDA u kome se gubitak radnih i socijalnih prava nastoji nadoknaditi u patrijarhalnim obrascima ponašanja, niti se deklarativnim obećanjima mogu izvršiti sistemske promjene i poboljšati imidž SDA u javnosti.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu