Zamjena teza ilidžanske SDA

Forum žena OO SDP Ilidža smatra da su reakcije Jasmine Biščević-Tokić, zastupnice SDA u Slupštini KS, a potom i ilidžanske SDA, u povodu Facebook poruke Nermina Muzura, na tvrdnju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA BiH, koju je 4.4.2021.godine, prenio Rasiosarajevo.ba, da je „vladi i kriznom štabu KS, korona iskliznula iz ruku“, je potpuna zamjena teza o položaju žena, za koju se deklarativno zalažu i položaju žena u stvarnosti.

Pod plaštom „istinske demokratije“, obe navedene reakcije se fokusiraju na poruku Muzura „Ovdje je jedino tebi tvoja žena iskliznula iz ruku“, smatrajući je populističko-šovinističkom izjavom, kojom je „nedvosmisleno poslao poruku građankama, našim majkama, kćerkama, sestrama i suprugama, da budu podređene muškarcima, kako im ne bi “iskliznule iz ruku”, a čiji je prvenstveni cilj da se odbrani katastrofalno negativna uloga direktorice UKC-a, posebno u vrijeme pandemije virusa Corona 19 i poboljša imidž SDA u javnosti.

Stavljajući se u zaštitu „građanki, naših majki, kćerki, sestara i supruga“, SDA i njena zastupnica, žele stvoriti lažnu sliku o njihovoj senzibilnosti za ženske interese i dati lažna nada i povratak osjećaja vrednosti koji su izgubili,  upravo u posljednjih 25 godina dok je SDA bila dominanta politička stranka na svim nivoima vlasti, a posebno u periodu pandemije, kada je veliki broj žena izgubilo život, ostao bez radnog mjesta i doveden na prosjački štap.

Sa druge strane, jedna poruka (Muzurova Facebook poruka), po mišljenju Foruma žena OO SDP Ilidža, ne može eliminisati davno reprodukovani sistem vrednosti u SDA u kome se gubitak radnih i socijalnih prava nastoji nadoknaditi u patrijarhalnim obrascima ponašanja, niti se deklarativnim obećanjima mogu izvršiti sistemske promjene i poboljšati imidž SDA u javnosti.