Mladen Simić za Oslobođenje

Žalosno je da se 5,5 milijardi budžeta podijeli onako kako misle dvije-tri osobe u FBiH

Najbitnije je da dobijemo gradonačelnika Sarajeva, a SDA i HDZ svakako sarađuju sa SNSD-om, kaže Mladen Simić, delegat Kluba Srba iz SDP-a u Domu naroda FBiH

Vaš kolega Dragan Stevanović više nije član Kluba Srba Doma naroda Federacije BiH, jer je prihvatio mandat vijećnika u Općinskom vijeću Centar u Sarajevu. Da li ovaj potez znači da je SDP odustao od borbe za potpredsjednika FBiH i potpredsjednika ovog doma? Hoće li ta mjesta pripasti SNSD-u uz eventualnu podršku SDA i HDZ-a BiH?

– SDA i HDZBiH sarađuju sa SNSD-om svugdje, pa tako i u Domu naroda FBiH. SDP nema namjeru odustati od ovih pozicija, dakle potpredsjednika Federacije i potpredsjednika ovog doma. ​Bez obzira na odlazak dr. Stevanovića, SDP će i dalje imati najviše mandata u Domu iz reda srpskog naroda. Ne znam ko će i iz koje partije popuniti njegovo mjesto.

Para nema

Za SDPBiH sada je najbitnije da dobijemo Bogića Bogićevića kao gradonačelnika Sarajeva, a da bi se to desilo, treba da u Gradsko vijeće uđu naši kadrovi, jer ne vjerujemo ovoj vladajućoj koaliciji da će podržati Bogićevića.

Federacija BiH dobila je budžet za 2021. godinu od 5,48 milijardi maraka. Bili ste protiv ove odluke. Koje su Vaše zamjerke na ovaj dokument?

Žalosno je da se blizu 5,5 milijardi podijeli onako kako misle dvije-tri osobe u Federaciji BiH

– Zamjerke su već standardne na rad Vlade Federacije, gdje im Dom naroda služi samo kao glasačka mašina. Znate da je i ovaj budžet donesen, kao i prethodni, po hitnom postupku. Isključena je rasprava, niko osim članova Vlade nije sudjelovao u njegovom kreiranju. Žalosno je da se blizu 5,5 milijardi podijeli onako kako misle dvije-tri osobe u FBiH. I na tu žurnu proceduru smo pokušali amandmanski djelovati, a Vlada je to odbila, da ne pročita naše amandmane. Dok imaju tu komotnu većinu zajedno sa svojim koalicionim partnerima, biće tako. Jednostavno, zanemaruju interese, vidjeli ste da su imali prijedlog da, ukoliko propadne aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, zaduže Vladu kod komercijalnih banaka, da se zaduži za skoro pola milijarde. Ivo Tadić iz HDZ-a BiH, predsjednik Kluba Hrvata, predložio je taj zaključak kojim bi, da je prošao, Dom naroda zadužio federalnu Vladu da osigura zaduženje od 428 miliona KM kod drugih kreditnih institucija ukoliko se ne ostvari dogovor o aranžmanu s MMF-om.

Tadićev zaključak nije dobio potrebnu većinu. Delegati iz SDP-a bili su protiv.

– To je inicijativa vladajuće koalicije koja pošto-poto želi da nadomjesti finansijski nedostatak. Para u budžetu nema, a oni su navikli da dižu kredite, gdje nama srozavaju rejting kod međunarodnih institucija, a mi polako idemo u dužničko ropstvo.

Zamjenik ste predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Recite nam kakva je situacija u tom kantonu?

– ZDK manje-više funkcioniše preslikano sa nivoa države i entiteta Federacije. Većina radi po svom nahođenju, bez uvažavanja opozicije. Isto tako, klimava većina radi sve osim onog što bi trebalo, a to je donošenje zakona. Nismo dobili još ni budžet, pa čak ni nacrt budžeta. Iako je ista Vlada, to se nije desilo. Sve se radi nasilu i samo ono što odgovara vladajućima, a bez poštovanja procedura.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu