OO SDP Bugojno

Žalosno je da Branko Mikulić još nije počasni građanin Bugojna

U petak, 10. maja 2019. godine, smo nakon više od tri mjeseca imali tek petnaestu sjednicu Općinskog vijeća Bugojno, što bi neupućenog u situaciju u našoj općini moglo navesti da pomisli da nemamo nekih značajnijih problema. Realnost je, nažalost, mnogo ozbiljnija.

Jedna od tačaka je dodjela najvećih općinskih priznanja povodom obilježavanja 20. maja, Dana općine. Ove godine Komisija za izbor i imenovanja zaključila je, iz samo njima poznatih razloga, da nijedan od prijedloga ne zaslužuje da dobije nagradu počasnog građanina. Prijedlog našeg Kluba bio je Branko Mikulić (posthumno).

Žalosno je da Branko Mikulić, koji je mnogo učinio za ovu općinu, ali i cijelu gornjevrbasku regiju, ne može biti prepoznat za dobijanje ovog priznanja, kojeg itekako zaslužuje. Čudno je da već po drugi put niko ne može dobiti ovo priznanje, iako je bilo dosta prijedloga koji su se mogli naći u konkurenciji za ovo priznanje.

Jedna od tačaka dnevnog reda je bila i Izvještaj Sportskog saveza Općine Bugojno koji je jednoglasno odbijen, jer smo na samoj sjednici dobili izvještaj o radu koji je vrlo neozbiljan, nepotpun i bez pravih pokazatelja o finansijskom poslovanju, te je kao takav vraćen na detaljnu doradu. Iako je izabrano novo rukovodstvo, nepoznanica nam je da li su preuzeli dužnosti i koje su naredne aktivnosti. Mi u SDP-u smatramo da stanje sporta u Bugojnu zaslužuje tematsku sjednicu na kojoj će se naći moguća rješenja za poboljšanje alarmantne situacije u sportskim klubovima. Mi smo općina u kojoj imamo veoma uspješne sportiste koji, nažalost, imaju minimalnu ili nikakvu podršku od lokalne vlasti, a ne zaboravimo da su se upravo naši sportisti pokazali najboljim ambasadorima naše općine.

Jedan od gorućih problema u našem gradu je problem pasa lutalica, te se i ta tačka našla na dnevnom redu. Nadamo se da će nakon toliko pokušaja zbrinjavanja pasa lutalica, koji smo jednoglasno podržali, zaživjeti onako kako je to planirano projektom.

Tačka dnevnog reda koja je izazvala veliku pažnju je problem snabdijevanja toplotnom energijom OR „Bade“ u naselju Nugle. Zbog nezainteresiranosti većine u OV i načelnika Općine Bugojno ovaj problem se aktuelizira iz godine u godinu. Stanari pomenutog naselja na razne načine, pa čak i protestom, su upozoravali nadležne na problem vrlo slabog grijanja na šta su se nadležni, ali i isporučilac toplotne energije, oglušili. Važno je napomenuti da mi u OV nismo nikad dobili koncesioni ugovor kako bismo imali uvid u obaveze Općine Bugojno i OR „Bade“. Zanimljivo je da su dva isporučioca toplotne energije u Bugojnu predali zahtjeve za korekciju cijena (poskupljenje) još 2018. godine, ali isti nikad nisu došli na dnevni red OV, te korisnici usluga grijanja dobijaju račune sa povećanim cijenama.

Ovo sve dovoljno govori o nezainteresovanosti onih koji čine većinu u OV zbog čega nijedan gorući problem u Bugojnu ne uspijevamo riješiti, pa naša općina i dalje tapka u mjestu.
Ono što je isplivalo na površinu i na ovoj sjednici je dugogodišnji nerad organa naše lokalne zajednice i Općinskog vijeća jer većina problema sa kojima se susrećemo nastaju zbog neusaglašenosti zakonskih regulativa naše općine sa važećim zakonima viših nivoa vlasti.

Klub vijećnika SDP-a nastoji da na sjednice OV nametne tačke kojima bi se rješavali gorući problemi naše lokalne zajednice, međutim vladajuća većina (SDA, HDZ i vijećnici Nezavisne liste) ne uvažava nijedan naš prijedlog.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu