Zakon o zaštiti okoliša FBiH

Pojašnjenje pitanja

Zakonski okvir zaštite okoliša u Federaciji BiH čini Zakon o zaštiti okoliša iz 2003. godine, izmjene i dopune od 2009. godine, kao i na osnovu navedenih zakona doneseni podzakonski akti, te kantonalni propisi usklađeni sa ovim zakonom. Postojeći Zakon o zaštiti okoliša je samo djelimično usklađen pravnim propisima EU iz oblasti okoliša, te da je potrebno izmjenama i dopunama postojećih ili donošenjem novih propisa dovesti do neophodnog nivoa usklađenosti. Pored ovih nedostataka važno je napomenuti, da postojeći Zakon o zaštiti okoliša, kao ni izmjene i dopune istog, nisu na najbolji način prenijeli obaveze koje je Bosna i Hercegovina kao država preuzela ratifikacijom više međunarodnih konvencija i protokola relevantnih za zaštitu okoliša.

Stav SDP BiH

Potreban nam je novi zakon o zaštiti okoliša na nivou FBiH koji će se temeljiti na direktivama Evropske Unije i međunarodnim konvencijama, kako bi se omogućila detaljno obrađena strateška procjena uticaja na okoliš prilikom izdavanja okolišne dozvole.

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T