Irfan Čengić

Zakon o zabrani pušenja uvoditi postepeno, ne ići iz krajnosti u krajnost

Da li ste za javno zdravlje i okruženje bez duhanskog dima? Hoće li ekonomija bilježiti bolje rezultate smanjenjem upotrebe duhana? Statistika je neumoljiva. BiH je u top 15 zemalja po količini konzumiranih cigareta po stanovniku. Prema nekim analizama, 11 hiljada smrti godišnje je od bolesti koje bi se mogle povezati sa pušenjem. Takođe, skoro 44 odsto odraslog stanovništva puši, a više od 50 odsto je svakodnevno izloženo pasivnom pušenju. Uoči sjednice Parlamenta Federacije na kojoj će biti i prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje gosti Federacije danas bili su Irfan Čengić, poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, i Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Čengić navodi da nije protiv zabrane pušenja, ali se ona treba uvoditi postepeno.

“Mi idemo iz jedne krajnosti u drugu. Trenutno smo sigurno smoke free zemlja kada govorimo o čitavoj Evropi, a idemo u krajnost da želimo sve, svuda i na svaki način da zabranimo. Ja sam govorio da trebamo napraviti kompromis i postepeno krenuti u zabrane. Ja i kolega Kaplan smo dostavili sedam amandmana na Zakon koji se ne tiču uopšte cigareta. Svjesni smo da ovaj dio koji govori o cigaretama, ili će biti ovako usvojen ili se ne može popraviti u ovom tekstu Zakona. Može se popraviti dio koji govori o bezdimnim proizvodima i nargila barovima. Ovaj predloženi Zakon je restriktniji od njemačkog. Uložili smo amandmane da se bezdimni proizvodi mogu koristiti u ugostiteljskim objektima i da se mogu koristiti nargila barovi.”

Smatra da se može naći neka mjera ali da ljudi koji rade u Ministarstvu zdravsta uopšte nemaju razumijevanja.

“Ovaj Zakon je, uz par izmjena, mogao biti jednoglasno usvojen, a mislim da će sutra biti povučen sa dnevnog reda.”

Čengić pojašnjava da je Zakon u 90% stvari dobar, ali tih 10% oko kojih bi se mogao napraviti kompromis, ne može upravo zbog uposlenika Ministarstva zdravlja koji nisu spremni na bilo kakav razgovor.

“Vlada je odbila sve amandmane i mislim da će Zakon biti povučen. Ministarstvo zdravlja se zaista pokazalo kao najlošije ministarstvo u Vladi FBiH u zadnjih godinu dana.”

O PDV-u Čengić kaže da smo izgubili stotine miliona u penzionom fondu od doprinosa i poreza u prošloj godini.

“U ovoj godini planiramo deficit od nekoliko desetina miliona. Dakle prihodi će padati. Ubijeđen sam da naša vlast radi sa onima koji krijumčare i zbog kojih gubimo stotine miliona maraka akciza na crnom tržištu.”

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.