Aner Žuljević za Klix

Zakon o zabrani pušenja postoji od 1998. godine i nikad se nije poštovao

Simbolično slavlje po društvenim mrežama “boraca” za zabranu pušenja nakon izglasavanja zakona na Predstavničkom domu moglo bi biti uzaludno. Prema svemu sudeći, zakon skoro neće ni doći na Dom naroda, a i kada dođe, male su šanse da palac delegata bude okrenut prema gore.

Delegat SDP-a Aner Žuljević za Klix.ba kaže kako građani moraju znati da mi imamo Zakon o zabrani pušenja od 1998. godine, koji upravo zorno dokazuje da je postojeći institucionalni kapacitet nemoćan da provede radikalne restriktivne odredbe na način kako su one propisane u novom zakonu.

“Nismo u stanju 22 godine provesti postojeće odredbe i danas se nekakvim vještačkim podjelama i ostrašćenim kampanjama pokušava isforsirati atmosfera kako je predloženi zakon revolucija i kako su svi koji ga analiziraju s aspekta objektivnosti implementacije neprijatelji zdravlja djece i ne znam čega više ne”, kaže Žuljević.

U zakonu nema ništa novo i pametnije što nismo imali na raspolaganju posljednjih 20 godina, dodaje on, tako da je jasno da nije problem u zakonu, nego u tranziciji mentaliteta građana koja se realizira na sasvim druge načine gledajući iskustva drugih zemalja i njihove dobre prakse.

“Mi nismo u stanju godinama da institucionalno promovišemo preventivne programe vezanih za mnoge bolesti što potvrđuje institucionalnu slabost sistema u afirmaciji građana da brinu o vlastitom zdravlju. Previše je zakona u ovoj zemlji koji se ne poštuju, tako da nam ne treba još jedan takav koji će navikavati građane kako je normalno nepoštivanje zakona. Niko ne spori zdravstvenu korist zabrane pušenja, ali je elementarna stvar sagledati problem i mjere objektivno, stručno, neostrašćeno, realno u kontekstu objektivnih ciljeva koje želimo ostvariti u smislu smanjivanja prevalence”, zaključio je on.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu