Bećirović

Zakon o zabrani mržnje poslao bi pozitivnu poruku

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije postigao saglasnost o poslaničkoj inicijativi Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) kojom se zadužuje Vijeće ministara da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenjanacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje.

Za ovu inicijativu na sjednici Predstavničkog doma prethodno nije bilo potrebne entitetske većine te je upućena Kolegiju na usaglašavanje o čemu ni Kolegij nije postigao saglasnost, a o izvještaju Kolegija Predstavnički dom PSBiH će se na današnjoj sjednici izjašnjavati.

Bećirović je danas ocijenio da ova inicijativa ima veliku vrijednost, podsjećajući da njegovo nastojanje da se ovakav zakon usvoji traje sedam ili osam godina, izražavajući nadu da će danas njegova inicijativa biti podržana.

U izjavi za novinare je kazao da je takav zakon od interesa za sve narode i građane cijele BiH na cijeloj teritorij, a ukoliko bi inicijativa danas bila podržana Vijeće ministara BiH imalo bi obavezu da pripremi zakon kojim će se zabraniti izazivanje i širenje svih oblika mržnje.

– Ukoliko inicijativu danas poslanici prihvate to bi bio veliki iskorak za državu i važna pozitivna poruka javnosti i međunarodnoj zajednici – stava je Bećirović.

Pojasnio je da će usvajanjem inicijative Vijeće ministara biti u obavezi precizirati i sankcije koje bi bile poduzete, ukoliko bi neko izazivao i širio neki od oblika mržnje i nacionalizma konsultirajući sve stručnjake iz te oblasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.