Zakon o VSTV-u se odnosi na integritet nosilaca sudskih funkcija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici izglasao je dva veoma važna zakona, koji su ključni za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Radi se, naime, o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

“Predstavnički dom obavještava Delegaciju EU u BiH da je usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, nakon što je ranije usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama, da ih je proslijedio Domu naroda sa zahtjevom za hitno postupanje te traži od institucija EU da BiH odobre kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji”, kaže se u zaključku.

Jedan od predlagača – Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlametarne skupštine BiH, kratko nam je pojasnio na šta se odnose ovi zakoni.

“Zakon o VSTV-u se odnosi na integritet nosilaca sudskih funkcija, dok je Zakon o sukobu interesa priča koja traje duži niz godina i koja je zapravo sveobuhvatni zakon koji je rađen u saradnji s međunarodnim organizacijama u BiH i jednom većom grupom zastupnika iz oba entiteta, iz pozicije i opozicije. On ispunjava sve evropske standarde, dobio je tu vrstu podrške i tretira u kompletnosti sve ono što je teretirao i nefunkcionalni zakon o sukobu interesa”, kazao je Magazinović.