Zakon o VSTV-u se odnosi na integritet nosilaca sudskih funkcija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici izglasao je dva veoma važna zakona, koji su ključni za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Radi se, naime, o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

“Predstavnički dom obavještava Delegaciju EU u BiH da je usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, nakon što je ranije usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama, da ih je proslijedio Domu naroda sa zahtjevom za hitno postupanje te traži od institucija EU da BiH odobre kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji”, kaže se u zaključku.

Jedan od predlagača – Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlametarne skupštine BiH, kratko nam je pojasnio na šta se odnose ovi zakoni.

“Zakon o VSTV-u se odnosi na integritet nosilaca sudskih funkcija, dok je Zakon o sukobu interesa priča koja traje duži niz godina i koja je zapravo sveobuhvatni zakon koji je rađen u saradnji s međunarodnim organizacijama u BiH i jednom većom grupom zastupnika iz oba entiteta, iz pozicije i opozicije. On ispunjava sve evropske standarde, dobio je tu vrstu podrške i tretira u kompletnosti sve ono što je teretirao i nefunkcionalni zakon o sukobu interesa”, kazao je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.