Zakon o štrajku

Pojašnjenje pitanja

Nacrt zakona o štrajku FBiH koji je usvojen krajem 2016. godine otežava radnicima organizovanje štrajka. To je suprotno Deklaraciji o fundamentalnim principima na radu, koju je usvojila Međunarodna organizacija rada 1998. godine, a koja je obavezujuća za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od tih principa je sloboda udruživanja na kojoj se zasniva radničko pravo na štrajk. Prema novim prijedlozima ovog zakonskog teksta, procedura organizovanja štrajka je komplikovana i dugotrajna. U firmama gdje nema sindikata odluku o pokretanju štrajka može donijeti više od polovine radnika što obesmišljava ulogu sindikata.

 

Stav SDP BiH

Zbog ovakvog Zakona radnici i sindikati će se mnogo teže odlučivati na organizovanje štrajka zbog rizika da će se njihov štrajk proglasiti nelegalnim i posljedica koje iz toga proizlaze. Ugrožava se osnovno ljudsko pravo na slobodu udruživanja i pravo radnika na štrajk u cilju zaštite svojih interesa i prava. Ovo fundamentalno ljudsko pravo je preduslov borbe za društvenu pravdu i temelj demokratije. SDP istrajati u zaštiti radničkih prava i boriti se da se pravo na štrajk radnicima ne uskrati ili obesmisli.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.