Ćavar

Zakon o sprečavanju pranja novca i izmjene krivičnog zakona BiH su "u paketu“

Ističe da Radna grupa za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force) zasjeda za nekoliko dana i ima apsolutno osnova i pravo da na temelju deklaracije MONEYVAL-a poduzme određene aktivnosti.

Slika

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar danas je uoči sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao novinarima da je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, nakon što je prije dva-tri mjeseca dobio dva puta negativno mišljenje, ovaj put usaglašen sa svim akterima u BiH i s Komitetom eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) i više nema nikakvih prepreka za usvajanje. 

– Ne znam ko je plasirao u javnost informacije da zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i izmjene Krivičnog zakona BiH nisu paket. Ta dva zakona su u paketu i MONEYVAL od početka, a to je otprije nekoliko godina, uvijek insistira da su ta dva zakona u paketu i da će se samo usvajanjem oba zakona izbjeći sankcije za BiH – naglasio je Ćavar. 

Dodao je da je BiH već pod svojevrsnim sankcijama. 

– Mislim da to nije doprlo do javnosti, evo ovaj put govorim, 1. juna je objavljena deklaracija koja se zove javno izvješće o neusuglašenosti BiH. Prilikom slanja te deklaracije svim zemljama članicama MONEYVAL-a, tajništvo ili djelatnici iz MONEYVAL-a koji su slali tu deklaraciju su zatražili od svih zemalja članica da u roku od 30 dana MONEYVAL-u odgovore šta su te zemlje poduzele o pitanju te deklaracije ili namjeravaju poduzeti u narednom periodu, tako da već latentna opasnost 100 posto postoji – podvukao je Ćavar. 
 
Ističe da Radna grupa za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force) zasjeda za nekoliko dana i ima apsolutno osnova i pravo da na temelju deklaracije MONEYVAL-a poduzme određene aktivnosti. 

– Ukoliko FATF poduzme ono što je u njegovoj nadležnosti bit će veoma teška situacija – kazao je Ćavar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.