Zakon o radu u RS

Pojašnjenje pitanja

Usvajanje Zakona o radu, kao jednog od ključnih zakonskih normi iz oblasti radnog zakonodavstva, moralo bi pratiti široki društveni konsenzus, prilagodljivost realnim životnim i privrednim uslovima u BiH i izrazita socijalna osjetljivost prema radnicima prije negoli poslodavcima, koji moraju imati ambijent za stvaranje novih vrijednosti, ali ne preko leđa radnika. Vlada RS-a je Zakon o radu usvojila po hitnom postupku 2016. godine, bez saglasnosti sindikata i bez provedene javne rasprave. Tekst Zakona značajno umanjuje i ograničava prava radnika.

 

Stav SDP

Vlada RS-a je još jednom pokazala nedopustiv stepen nepoštivanja radnika i građana BiH. Vlast na ovaj način štiti samo interese vlasnika kapitala i slijepo ispunjava zahtjeve stranih kreditora, dok radnici očito trebaju raditi za najmizernije plate u Evropi. SDP BiH je pozvao Vladu RS da pokaže minimum socijalne osjetljivosti i uvažavanje teške socioekonomske situacije u ovom bh. entitetu, te da izmijeni ovaj Zakon.

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.