Aner Žuljević za Federalni radio

Zakon o pripadnosti javnih prihoda će završiti na Ustavnom sudu

Aner Žuljević, delegat  Kluba Ostalih u federalnom Domu naroda (SDP BiH) u Otvorenom studiju na Federalnom radiju kazao je usvajanje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda specifična situacija gdje svih deset kantona opravdano smatra da je oštećeno kad je riječ o preraspodjeli javnih prihoda.

Ne znam zašto je izazvalo iznenađenje to što se prednost u glasanju dala regionalnom principu- kazao je Žuljević.

„Mi se nalazimo u izbornoj godini kad svi zastupnici i delegati malo pragmatično razmišljaju u smislu povratka kući gdje ne žele obrazlagati zašto eventualno nisu glasali ZA. Ova situacija da se preslika u bilo koju zemlju EU imala bi isti sistem glasanja u izbornoj godini. E sad pitanje je drugog aspekta, a to je da nigdje na svijetu nema da ovako ozbiljan zakon predlažu delegati ili zastupnici. Riječ je o fiskalnom zakonu stoga mi u ovoj situaciji svjedočimo jednom potpuno izvrnutom korištenju političkih ovlaštenja.“

Suštinska stvar ovdje da pristupanje rješavanju izmjena ovog Zakona preko pondera nije ispravno ni pravedno u ovom trenutku.

„Pokušava se novom nepravdom ispraviti postojeća. To nije dobro. Jer smo u izbornoj godini, u započetoj fiskalnoj godini i što se nigdje na svijetu zakoni ne donose u toku fiskalne godine. Ovdje je savršeno jasno da predlagači moraju shvatiti da ako imaju iskrenu namjeru moraju prihvatiti da ovaj Zakon ne može stupiti na snagu u ovoj godini, jer se radi o fiskalnom udaru na već donesene akte po postojećim zakonima. Moramo stoga biti racionalni, stručni, zaobići populizam i ovome pristupiti fazno.“

Evo ekskluzivno predlažem da napravimo svi zajedno idealni scenario, pozivam i  Jasmina Duvnjaka iz SDA za kojeg znam da je legalista, da se ujedinimo i nađemo dobronamjeran pristup kojim ćemo uvažiti argumente svih kantona.

„A to je da usvojimo amandman u Domu naroda koji će pomaknuti primjenu ovog Zakona na 01.01.2023. i na taj način praktično imamo pritisak kojeg vršimo na Vladu FBiH da uradi svoj posao i pristupi izradi sveobuhvatnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda baziranog na iskustvima EU i da u budžetu FBiH planira odgovarajuća sredstva za raspodjelu po kantonima u ovoj godini kako bismo amandmanom o pomicanju primjene Zakona na 01.01.2023. bez direktne štete po KS. Neka isplate kantonima eventualne štete zbog primjene postojećeg Zakona. To je 200 miliona koje Vlada FBiH po Zakonu o pripadnosti javnih sredstava i porihoda ima obavezu da distribuira kantonima.“

Ovo nije pitanje politike već struke- istakao je Žuljević.

„Ne slažem se ipak sa konstatacijom da je KS sa milijardu i stotinu miliona budžeta ugrožen zbog toga  što će preraspodjelom izgubiti 86 miliona KM. Pričamo o iznosu koji ne predstavlja nikakav fiskalni udar na bazi racionalnog finansijskog planiranja u tom kantonu. Ali isto tako pokušavam da ne budem navijač. Ja dolazim iz HNK i ovaj kanton ima određeni iznos kojeg treba da dobije u ovom dijelu 10-12 miliona maraka, ali nisam taj koji je spreman da zbog činjenice da će se ostvariti taj međukantonalni princip prelijevanja novca koji nije baziran na stručnim i relevantnim kriterijima koji vrijede svugdje u svijetu, to rješava ovako.“

Druga stvar je što stalno imamo na sceni tešku retroriku pa tako čujemo kako stanovnik KS vrijedi dva puta više od ostalih stanovnika BiH zato što su socijalna, zdravstvena i druga prava značajno veća u KS, jer federalni nivo vlasti nije uradio ono što rade savezne vlasti u zemljama EU gdje je definirano da plata recimo bude svugdje ista- istakao je Žuljević.

„Ne bismo imali tu frustraciju i imali bismo bolji osnov za bolji Zakon o preraspodjeli javnih prihoda po jasno definiranim kriterijima.“

Priča o amandmanima za prolongiranje primjene ovog Zakona je priča o zakonitosti njegove stvarne primjene- poručio je Žuljević.

„Ovo sigurno neće proći bez slanja Zakona na Ustavni sud, jer po mom iskustvu u postupanju Ustavnog suda ovo će završiti privremenom mjerom i na kraju vjerovatno stavljanjem Zakona van snage, jer je jasno da nigdje u svijetu ne možete donositi ovakve Zakone u sredini fiskalne godine. Ja samo apelujem da se baziramo na racionalni pristup i da završimo započeto u Zastupničkom domu.

Problem akademske zajednice je takav da se ona angažira onda kad ju politika angažira. Napravljeno je više studija i analiza i svi ističu nezadovoljstvo, a opet svi imaju svoje kriterije koji su njima odgovarajući i zato se mora napraviti izbalansiran pristup kojeg ne mogu naporaviti zastupnici“- kazao je Žuljević.

Odgvorno još jednom tvrdim da ovo nije dobar pristup i nije dobro da se radi u izbornoj godini. Ali razumijem delegata koji žele napraviti pritisak na Vladu FBiH da napravi sveobuhvatno rješenje, a struka da joj pomogne- zaključio je Žuljević.

„Očekujem od Doma naroda da spriječi udar na postojeće fiskalne odnose i odluke i prolongira primjenu Zakona i ako u ovih osam mjeseci ne nađemo idealan model zajedno sa strukom onda nam niko ne može biti kriv.“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.