Mirsad Mešić i Zoran Mikulić

Pod hitno uputiti Zakon o Mostaru u Parlament BiH

SDP BiH će u hitnu parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kako bi bili odblokirani izborni procesi u Mostaru, ali i potvrđena legalnost i legitimnost izbora u BiH, potvrdio je za TV1 Mirsad Mešić, zastupnik SDP u Parlamentu BiH.

Iz SDP-a se nadaju da će njihov prijedlog dobiti podršku zastupnika DF-a, te drugih političkih partija.

“Suština je da se utvrdi da je Mostar jedna opština, da postoji sedam izbornih jedinica, jedna je centar, a ostale su onako kako su bilo riješeno kada je Mostar bio organizovan u više opština, definisan je broj vijećnika Gradskog vijeća Mostara i definisan je maksimalan broj vijećnika iz jednog konstitutivnog naroda. To se svodi na maksimalno 15, a minimalno tri ili četiri iz konstitutivnog naroda i minimalno jedan iz reda ostalih. Definisan je način na koji će se kada jedna politička opcija dostigne 15 vijećnika, dijeliti na ostale učesnike i u principu bi se moglo naravno desiti da neko ima 15, neko 10 vijećnika, razliku bi popunjavali ostali. Definisan je i način kako bi funkcionisali gradonačelnik uz svoja dva dogradonačelnika i način njihovog izbora”, pojasnio je Mešić.

Ukoliko bude dovoljno političke volje i mudrosti vladajućih političkih opcija, Mešić se nada da bi ovaj prijedlog mogao dobiti podršku.

“Mi slutimo da smo na tragu rješenja, a i da bismo u saradnji s mostarskom nevladinom organizacijom Centar za mir i multietničku saradnju mogli napraviti nekakvu pravu priču”, konstatovao je Mešić.

Prijedlog bi u parlamentranu proceduru mogao biti upućen 27. aprila, kada je predviđena sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta, a moguće je zakazati i sjednicu Doma naroda, kako bi u konačnici imali izmjenjen Izborni zakon.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Zoran Mikulić kazao je za TV1 da će se konačan ishod znati nakon odlučivanja u Parlamentu BiH.

“Ono što nećemo dozvoliti ni mi, ni građani Mostara, a to pokazuju i ankete, jeste podjela grada po bilo kojim osnovama, a pogotovo po ratnim linijama razgraničenja, jer takva podjela Grada značila bi i podjelu FBiH. Moja želja je da se to konačno jednom riješi. Do sad su nas riješili svega u Mostaru, i prijatelja i Grada i Veleža, svega su me riješili… Ja očekujem od građana Mostara da neće dozvoliti da nas sada riješe jedne i druge obale Mostara”, zaključio je Mikulić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.