Forum seniora/ki

Zakon o doprinosima-još jedna šarena laža

Upućivanjem Nacrta zakona o doprinosima u parlamentarnu proceduru, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine želi pokazati da se pridržava Reformske agende i preporuka MMF-a i da sudbina tog zakona više ne zavisi od nje, već od političke volje parlamentarne većine, te tako vlastitu odgovornost za nesposobnost upravljanja reformskim procesima, želi prebaciti na Parlament FBiH .

Takvim formalističkim odnosom prema prioritetima strukturalnih reformi, Vlada Federacije BiH želi sebi upisati još jednu više poduzetu mjeru iz Reformske agende, iako je pri tome potpuno svjesna da zbog nedostatka političke volje zakon neće biti usvojen u dogledno vrijeme i da neće biti privrednih subjekata koje će, oslobađanjem od plaćanja doprinosa, povećati konkurentnost na tržištu, niti da će smanjenjem visine doprinosa zaposlenim, biti više novih radnih mjesta za nezaposlene.

Također, Vlada Federacije je potpuno svjesna da projekcija šireg obuhvata obveznika plaćanja doprinosa uz istovremeno smanjenje stope doprinosa, sama po sebi, bez suštinske reforme penzionog i invalidskog sistema i bez dodatnih izvora finansiranja, ne može osigurati dugoročnu finansijsku stabilnost Fonda PIO/MIO, socijalnu održivost penzionog sistema i adekvatnost penzija, pa je stoga predloženi Nacrt zakona za SDP BiH neprihvatljiv, istaknuto je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Foruma seniora/ki SDP BiH.

Naime, iako je , prema informacijama ekonomskih analitičara iznesenim u medijima, od potpisivanja Reformske agende, provedeno 75% mjera, nije se osjetilo povećanje investicija u privredi, otvaranje radnih mjesta, rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, što su bili najveći razlozi neusvajanja Izvještaja o radu Vlade za 2016-godinu, od strane Parlamenta FBiH.
Stoga FOS/ki izražava sumnju da će samo upućivanjem zakona u parlamentarnu proceduru bez realizacije svih ostalih mjera i bez postojanja političke volje parlamentarne većine, doći do poboljšanja konkurentnosti privrednih subjekata na tržištu, te da će biti više radnih mjesta za novo zapošljavanje.

Sa druge strane, ne upuštajući se dublje u analizu predloženih zakonskih rješenja, očigledno je da su poslodavci oslobođeni plaćanja dosadašnjih 6 % doprinosa za PIO čime su, u ime rasterećenja troškova rada, pokazali da ne žele solidarno sa radnicima dijeliti rizik koji nosi biološki proces njihovog starenja.Tako će zajedno sa smanjenom stopom doprinosa koji su izdvajali radnici na bruto plaće sa 23% na 18,50 %, pad ukupnih prihoda Fonda PIO/MIO iznositi 10%.

Ne samo da do sada poduzimane mjere na naplati kumuliranog duga po osnovu neplaćanja doprinosa i jačanju finansijske održivosti Fonda, nisu dale očekivane rezultate, uključujući i nedonošenje Zakona o PIO/MIO, predloženim zakonom o doprinosima se vrši rigidno smanjenje dijela javne potrošnje za penziono i invalidsko osiguranje i potpuno neutemeljeno stavlja u izgled finansijska održivost Fonda na temelju većeg obuhvata osiguranika i smanjenja stope doprinosa, bez ikakvih izračuna kakve će ekonomske efekte proizvesti veći obuhvat osiguranika, kolike efekte nose umanjeni doprinosi, koliko će nedostajati sredstava za isplatu penzija na mjesečnom i godišnjem nivou i iz kojih izvora će se nedostajuća sredstva nadomjestiti.
Predloženi Nacrt zakona o doprinosima ne osigurava socijalno održiv penzioni sistem, adekvatnost penzija i smanjenje rizika od siromaštva sadašnjim i budućim penzionerima, pa je stoga predloženi Nacrt zakona za FOS/ki SDP BiH neprihvatljiv.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.