Kamočaji za agenciju Patria

Zakon nas je natjerao da 1.158 osoba izbrišemo sa biroa za zapošljavanje

Kamočaji ističe da je riječ o 1.158 osoba, koje su brisanjem sa evidencije nezaposlenih izgubile pravo na zdravstveno osiguranja.

Slika

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo bez zdravstvenog osiguranja nije ostavila 4.000 nezaposlenih, kako su to neki mediji potpuno proizvoljno objavili, a većina ostalih bez ikakve provjere tačnosti podataka prenijeli, kaže na početku razgovara za Patriu direktor JU Služba za zapošljavanje KS Igor Kamočaji.

Kamočaji ističe da je riječ o  1.158 osoba, koje su brisanjem sa evidencije nezaposlenih izgubile pravo na zdravstveno osiguranja.

-Brisanje sa evidencije, dakle četverostruko manjeg broja ljudi nije rezultiralo željom „da se naprečac smanji  broj nezaposlenih osoba“, nego provedbom zakona koji se mora poštovati. Ništa ja nisam radio na svoju ruku, to je van svake pameti.

Konkretno, brisanje pomenutog broja nezaposlenih sa evidencije biroa izvršeno je po osnovu ostvarivanja nezakonitog prihoda, a zakon jasno kaže da  osobe koje su ostvarile prihod veći od 25% posto prosječne plate u Federaciji BiH nisu više nezaposleni i ne mogu se voditi na evidencije ove ustanove, pojašnjava Kamočaji.

On navodi da je to suština i istina koja proizlazi iz zakona koji se mora poštovati, na istovjetan način kao što bi neki mediji morali poštovati činjenicu da Služba za zapošljavanje ne donosi zakone nego ih samo provodi.

-Zbog istine mora se reći da je  Služba za zapošljavanja KS imala i druge vrste „brisanja“ koje pojedinim medijima nisu predstavljale „tiražno štivo“, pa ih nisu ni spominjali.

Naime, u skladu sa važećim zakonskim propisima (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih lica („Službene novine Federacije BiH“, broj 22/05) i Pravilnik o evidencijama u oblasti zapošljavanja („Službene novine Federacije BiH“, broj 24/06),  sa evidencije nezasposlenih u KS,  u 2014. godini,  brisano je  23.561 osoba.

Brisanje nezaposlenih osoba sa evidencije biroa regulisano nevedenim zakonima izvršeno je po više osnova: zaposlenje, redovno školovanje, penzionisanje, navršenih 65 godina života, preseljenje u druge općine, rada nacrno, lažni podaci i izjave, izdržavanje kazne zatvora, nastavka školovanja itd, a, podsjećamo, po osnovu ostvarenja prihoda, po bilo kom osnovu većem od 25% prosječne plate Federacije BiH, u istom periodu   brisano je 1.158 osobe, kaže Kamočaji.

Zakon i Pravilnik su decidni, navodi direktor Službe za zapošljavanje KS, i svi koji imaju primanja veća od 25% prosjeka plaće u FBiH, ne mogu se više voditi kao nezaposlena lica i brisanje  ovih osoba nije novina u praksi Službe,  nego kontinuirani proces.

– Podsjetiti ću da je po ovom osnovu, a po nalogu Federalne inspekcije i uz njihovo prisustvo 2007. godine birisan veliki broj osoba i da tada niko nije reagovao.  Ovdje se sada postavlja pitanje da li institucije trabaju ili ne poštovati zakone, koje, ponavljamo Služba ne donosi. A o tome koliko je zakon dobar ili ne, mi smo govorili na skupovima, čak smo u junu prošle godine uputili i zvaničnu incijativu da se iznos sa 20% poveća na 40%. Odgovor, kao što i sami možete vidjeti nije bilo, podsjeća Kamočaji i dodaje:

-Naglašavam da su sve naše aktivnosti, odnosno  poslovne obaveze koje proistiću iz zakona javne i dostupne na web stranici Službe za zapošljavanje www.juszzks.com.ba, u linku Statistika , gdje  svakog mjeseca objavljujemo Bilten – statistički pregled. Također, naša zadaća je da aktivno i redovno provjeravamo stanje naših evidencija, odnosno podatke da li se na našoj evidenciji nalaze osobe koje rade ili su dio sivog tržišta.

ONI KOJI SU BRISANI MOGU SE OPET PRIJAVITI

Nezaposlene osobe koje su sa evidencije Službe  za zapošljavanja Kantona Sarajevo izbrisane zbog ostvarivanja prihoda većih od 25% prosječne plaće Federacije, ukoliko se promjene okolnosti mogu se ponovo prijaviti na evidenciju nezaposlenih

U tom slučaju, nezaposlena osoba mora dokazati da  ne ostvaruje   pomenuti prihod i zbog toga je dužna kod prijave na evidenciju,  priložiti dokaz- Uvjerenje iz Poreske uprave, kojim potvrđuje da u datom trenutku ne ostvaruje prihode .

PRAVO NA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zakon o  zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH br. 30/97,7/02,70/08 i 48/11 nije propisao  ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje kod ponovne prijave na evidenciju u ovim  slučajevima.,  

Pravo na zdravstveno osiguranje ove osobe mogu ostvariti  putem dobrovoljnog osiguranja u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.  Zdravstveno osiguranje mogu ostvariti djeca do 15 godina starosti, učenici, redovni studenti do 26 godina, demobilisani branioci, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata ( preko 60% invalidnosti), u općinskim  službama prema mjestu prebivališta, a  štičenici socijalnih ustanova i korisnici socijalne zaštite preko centra za socijalni rad.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.