Zaključci Vanredne sjednice Predsjedništva SDP-a BiH

Članovi Predsjedništva SDP-a BiH, na Vanrednoj sjednici održanoj 16. decembra 2021. godine, usvajaju sljedeće ocjene i zaključke:

I. OCJENA POLITIČKIH I SIGURNOSNIH PRILIKA

 

 1. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je u toku otvoreni napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. U atmosferi blokade institucija države Bosne i Hercegovine, a posebno njenom eskalacijom nakon usvajanja posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske smatramo da ne postoje uslovi za nastavak pregovora o Ustavnoj reformi  promjeni Ustava Bosne i Hercegovine i izmjenama Izbornog zakona, kao ni drugim pitanjima koja su u ovom trenutku od sekundarnog značaja. Izabrani zvaničnici SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine će nastaviti učestvovati u radu svih parlamentarnih tijela i na sjednicama domova. U tom smislu pozivamo na hitnu deblokadu rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i normalizaciju rada izvršne vlasti.

 

 1. Država Bosna i Hercegovina sve dublje tone u vanredne političke oklonosti sa teškim posljedicama za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Separatistički političari u bh. entitetu Republika Srpska (u daljnjem tekstu RS) počinili su niz krivičnih djela i pokrenuli konkretne poteze antiustavnog, jednostranog i nelegalnog „prijenosa nadležnosti“ sa države na bh. entitet RS. Pravne i druge činjenice govore da je bh. entitet RS krenuo u pravcu unilateralnog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će punu krivičnu, političku i svaku drugu odgovornost za takvo nelegalno i avanturističko ponašanje snositi upravo oni koji su to i pokrenuli.

 

 1. Antidejtonski opredijeljeni političari iz bh. entiteta RS su dosadašnju neefikasnost državnih organa Bosne i Hercegovine i krajnje popustljivu politiku EU shvatili kao dodatni poticaj i ohrabrenje za nastavak zločinačkog projekta razbijanja države Bosne i Hercegovine. Umjesto stavljanja van snage neustavnog entitetskog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, antidejtonsko, antiustavno i nezakonito postupanje entitetskih organa vlasti u RS-u nastavljeno je sa još težim udarima na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

 

 1. Posljednjih mjeseci međunarodna zajednica, a posebno EU, kolektivno nisu ispunili svoje međunarodno utvrđene obaveze prema državi Bosni i Hercegovini i do sada nisu uveli nikakve sankcije za političko rukovodstvo bh. entiteta RS koje je dovelo do najtežeg kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas.

 

 

II. ODBRANA PRAVNE I DEMOKRATSKE DRŽAVE

 

 1. Snažno potcrtavamo da će se politička nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, braniti pravnim, demokratskim i, ako bude potrebno, svim drugim raspoloživim sredstvima.
 2. Tražimo od Tužilaštva BiH da, najkasnije u roku od 10 dana, obavijesti domaću i međunarodnu javnost šta su konkretno preduzeli i šta konkretno planiraju preduzeti kako bi sankcionirali pojedince koji su otvoreno napali ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. U slučaju da se Tužilaštvo BiH ne oglasi u ovom roku, pozivamo nadležna tijela da na zakonit način pristupe utvrđivanju odgovornosti onih pojedinaca koji opstruiraju odbranu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.
 3. Tražimo od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao nezaobilazne institucije Dejtonskog mirovnog sporazuma i konačnog tumača ovog međunarodnog ugovora, da u najkraćem roku, stavi van snage zakone, odluke i zaključke organa vlasti bh. entiteta RS koji su usmjereni ka rušenju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.
 4. SDP BiH će formirati pravni tim koji će pripremiti precizan pravni odgovor na opasno ugrožavanje ustavnog poretka.
 5. Socijaldemokratska partije Bosne i Hercegovine konstatuje da se pažnja i vrijeme svih domaćih i međunarodnih aktera treba prioritetno usmjeriti na deblokadu institucija, poništavanje neustavnih odluka, procesuiranje odgovornih i sprječavanje eskalacije krize u Bosni i Hercegovini. Predstavnici SDP BiH će učestvovati u razgovorima na ovu temu.
 6. Tražimo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Bisere Turković ministrice vanjskih poslova BiH da u pisanoj formi obavijeste Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma i zemlje Organizacije islamske konferencije da su organi bh. entiteta RS počinili teška kršenja suštinskih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

 

III. JAČANJE ODBRAMBENIH KAPACITETA I SNAGA SIGURNOSTI

 

 1. Najiskrenije se zahvaljujemo Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj, prijateljskoj i konkretnoj vojnoj pomoći Oružanim snagama BiH. Pozivamo i druge članice NATO-a da, po uzoru na Sjedinjene Američke Države, konkretno i u što kraćem roku pomognu vojno opremanje i osposobljavanje Oružanih snaga BiH, kako bi u narednom periodu ova jedina legalna oružana sila bila još osposobljenija da zaštiti sigurnost svih građana i naroda, te političku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
 2. Pozivamo NATO savez da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim tačkama u Bosni i Hercegovini. Nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Država Bosna i Hercegovina je najveća žrtva u Evropi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da efikasno zaštiti stanovništvo Bosne i Hercegovine od sljedbenika idelogija i politika koje su 1990-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

 

IV. ODNOS SDP-a BiH PREMA AKTUELNOJ KRIZI

 

 1. Predsjedništvo SDP-a BiH snažno naglašava strateško opredjeljenje da su interesi države Bosne i Hercegovine preči i važnijih od bilo kakvih uskostranačkih, grupnih ili individualnih interesa. U presudnim momentima za očuvanje političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine sve vladajuće i opozicione stranke moraju sarađivati na egzistencijalnim i strateškim pitanjima očuvanja mira i države.
 2. U slučaju da u roku od 60 dana ne budu konkretno zaustavljene i stavljene van snage antidejtonske i antiustavne radnje organa bh. entiteta RS rukovodstsvo SDP-a BiH će formirati Krizni štab za djelovanje u vanrednim političkim okolnostima.
 3. U slučaju da ne budu konkretno zaustavljene antidejtonske i antiustavne radnje otvorenog rušenja države Bosne i Hercegovini, u naprijed navedenim rokovima, rukovodstvo SDP-a BiH će, pokrenuti aktivnosti s ciljem formiranja Pokreta za odbranu države Bosne i Hercegovine na državnom nivou.
 4. Predsjedništvo SDP BiH poziva da se na Zastupničkom domu PS BiH obavi tematska rasprava o zaključcima Narodne Skupštine Republike Srpske sa ciljem identificiranja stanja i pokretanja aktivnosti oko postizanja političkog kompromisa o politikama i mjerama za unapređenje funkcionalnosti institucija Bosne i Hercegovine.
 5. Predsjedništvo SDP BiH donosi odluku o stalnom zasjedanju, te obavezuje članove Predsjedništva i druge koji po funkciji učestvuju u radu ovog organa da budu na raspolaganju.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.