Zajedničko saopćenje Trojke: Idemo raditi!

U zajedničkom saopćenju SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke pozdravlja se imenovanje Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem čime je okončana višegodišnja blokada funkcionisanja vlasti na ovom nivou.

„Pozdravljamo izbor Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem čime je okončana višegodišnja blokada funkcionisanja Federacije BiH. Nova Vlada FBiH je odraz demokratske volje građana, ima natpolovičnu podršku u oba doma Parlamenta Federacije i jasnu većinsku podršku građana. Vjerujemo da će ovo biti Vlada svih građana, da će jednako zastupati prava i interese svih, uključujući i one koji nisu glasali za neku od stranaka koje danas čine parlamentarnu većinu. Zajednički rad i vlast i opozicije za ukupnu dobrobit društva i građana glavne su odlike zrelih demokratskih društava“, navodi se u saopćenju Trojke.

Iz SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke pozivaju novu Vladu FBIH da se fokusira na ključne izazove pred kojima se nalazi Federacije BiH i sa novom energijom i vizijom započnu reformski proces koji će poboljšati kvalitet života svih građana.

„Iz ekspozea premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića jasno sa naznačene osnovne smjernice i zadaci koji se nalaze pred novom Vladom FBiH. Nakon četverogodišnjeg tehničkog mandata prethodne Vlade i potpunog zaustavljanja svih reformskih procesa, očekujemo da će nova Vlada FBiH i nova parlamentarna većina imati i hrabrosti i viziju kako unaprijediti sve aspekte rada institucija FBiH, da će posebno biti fokusirana na provedbu neophodnih ekonomskih reformi, razvoj privrede, nove investicije, nova radna mjesta, povećanje životnog standarda, jačanje vladavine prava i vraćanje transparentnosti i pravičnosti u sve društvene procese. Od kadrove koje su stranke Trojke predložile u novu Vladu Federacije zahtijevamo predan rad i posvećenost, bit ćemo njihova podrška ali ćemo insistirati na provođenju mjera i politika koje su dogovorene i o kojima smo čuli iz ekspozea premijera Nikšića. Idemo zajedno raditi, kada i ako bude potrebe, nećemo se sustezati da konstruktivno kritikujemo“, dodaje se u saopćenju.

Na kraju, iz Trojke ponavljaju poziv svim političkim akterima da zajednički rade u narednih 12 mjeseci na iznalasku najboljih rješenja kako bi se svaka vrsta blokade i zastoja u radu institucija prevenirala.

„Nametnuta rješenja visokog predstavnika koja na snagu stupaju sljedeće godine onemogućuju dugoročne blokade u formiranju vlasti u FBiH. Pa ipak, pozivamo sve političke aktere da zajednički radimo na iznalasku još boljih rješenja. Za izmjene ustava neophodna je dvotrećinska parlamentarna većina, a vjerujemo da su razgovori i zajednički iznalazak rješenja najbolji put“, stoji na kraju zajedničkog saopćenja stranaka Trojke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.