Dr. Lagumdžija – Vučić, Dačić, Ljaljić:

Zajedničkim projektima jačati saradnju BiH i Srbije, kao i regiona u cjelini

Dr. Lagumdžija i sagovornici su se saglasili u ocjeni da su poplave potvrdile činjenicu da ovakve nepogode ne poznaju granice, odnosno da je, uz napore pojedinačnih država neophodno sagledavanje i planiranje zaštite od poplava na nivou riječnih slivova i ukazale na potrebu za praktičnijim mehanizmima koordinacije, sprečavanja kriza i upravljanja krizom u slučajevima prirodnih katastrofa

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 20. avgusta 2014. godine u Beogradu, u okviru radne posjete Republici Srbiji, u odvojenim susretima sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem.

Radna posjeta dr. Lagumdžije je upriličena u okviru aktivnosti koje za cilj imaju daljnje unapređenje odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i regiona u cjelini, te razmjenu mišljenja o oblastima od obostranog značaja.

Dr. Lagumdžija je sa premijerom Vučićem, te ministrima Dačićem i Ljajićem razmijenio mišljenja o projektno orijentiranoj saradnji dvije zemlje u svjetlu novog pristupa Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana usmjerenog ka ekonomskom upravljanju, konkurentnosti i rastu, uz konkretizaciju daljnje saradnje, a u svjetlu predstojećeg skupa u Berlinu.

Na sastancima je razgovarano i o pripremama za skup ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije koji će se održati u drugoj polovini septembra u New Yorku, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a čiji domaćin će biti dr. Lagumdžija. 

Zajednički je konstatirano da novi pristup EU predstavlja mogućnost i šansu za zemlje regiona da objedine zajedničke interese i osiguraju podršku kako za izgradnju nove, tako i za rekonstrukciju postojeće prometne i energetske infrastrukture, jer je ista prepoznata kao ključni faktor ekonomskog i socijalnog razvoja regije.

U tom kontekstu razgovarano je o projektima rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd – Sarajevo, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, kao i projektima koji za cilj imaju osiguranje energetske sigurnosti zemalja regiona.

Tema razgovora bila je i prekogranična saradnja u svjetlu saniranja posljedica poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku, a za koju su na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu osigurana 41,4 miliona eura upravo za projekte prekogranične saradnje. Naglašeno je da je uređenje korita rijeke Save u cilju sprečavanja novih katastrofalnih poplava prioritetni projekat u interesu dvije zemlje.

Dr. Lagumdžija i sagovornici su se saglasili u ocjeni da su poplave potvrdile činjenicu da ovakve nepogode ne poznaju granice, odnosno da je, uz napore pojedinačnih država neophodno sagledavanje i planiranje zaštite od poplava na nivou riječnih slivova i ukazale na potrebu za praktičnijim mehanizmima koordinacije, sprečavanja kriza i upravljanja krizom u slučajevima prirodnih katastrofa.

Također, dr. Lagumdžija je sa visokim zvaničnicima Srbije razgovarao i o mogućnostima i modalitetima za pospješivanje sveukupne ekonomske i trgovinske saradnje BiH i Srbije. 

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Srbija drugi najznačajniji investitor u BiH, te nadu da će se takav trend saradnje nastaviti i u budućnosti. Također su pozdravljene najave bh. kompanija da će investirati u Srbiju.

Ocijenjeno je da je u obostranom interesu zaključivanje Memoranduma o razumjevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, odnosno tržištima na kojima BiH i Srbija imaju dobro razvijenu mrežu političkih i privrednih veza. U tom kontekstu podržano je stvaranje zajedničkih konzorcijuma, kao i zajednički rad na promociji investicionih potencijala dvije države.

Dr. Lagumdžija je posjetio i Kuću cvijeća, gdje je položio cvijeće na grob Josipa Broza Tita.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.