Dr. Lagumdžija – Gilles – Burton:

Zajednički projekti ekonomski i politički jačaju region Zapadnog Balkana

Dr. Lagumdžija je pozdravio činjenicu da se bilateralna saradnja BiH i Francuske odvija na mnogim područjima, što je osnova i za jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, za što je BiH naročito zainteresirana

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 21. avgusta 2014. godine sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom i šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Fletcherom M. Burtonom. 

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom izrazio posebnu zahvalnost Francuskoj za ukazanu hitnu pomoć poplavama pogođenom stanovništvu Tuzlanskog kantona i u općini Bijeljina, izuzetan angažman Francuske u organizaciji Donatorske konferencije te izdvojena sredstva za rekonstrukciju i obnovu zemlje.

Ovaj angažman Francuske ocijenio je kao još jednu potvrdu interesa Francuske prema zemljama Zapadnog Balkana kroz snažniju podršku zemljama regije u ekonomskom razvoju i daljnjem regionalnom povezivanju, a u cilju napretka u procesu približavanja EU. Pozdravio je pojačani francuski angažman na Balkanu u kontekstu EU integracija koji je potvrđen i učešćem na predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Dr. Lagumdžija je pozdravio činjenicu da se bilateralna saradnja BiH i Francuske odvija na mnogim područjima, što je osnova i za jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, za što je BiH naročito zainteresirana.

Dr. Lagumdžija se ambasadoru Burtonu zahvalio na pomoći našoj zemlji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, te pozdravio izvrsnu saradnju koju Ministarstvo vanjskih poslova BiH ostvaruje sa Misijom OSCE-a u BiH.

Također, izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Stalnog Vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin OSCE Mediteranske konferencije, koja će biti održana 27. i 28. oktobra 2014. godine u Neumu.

Sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja o situaciji BiH i regionu te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja. Pozitivnim su ocijenjeni odnosi zemalja regiona i njihovo jačanje kroz zajedničke ekonomske projekte, koji će doprinijeti kako ekonomskom osnaživanju zemalja Zapadnog Balkana i regiona u cjelini, tako i jačanju stabilnosti i saradnje.

Dr. Lagumdžija je istaknuo spremnost naše zemlje da implementira OSCE obaveze u sve tri dimenzije te se u tom smislu zahvalio OSCE-u i Misiji OSCE-a u BiH na pružanju ekspertske pomoći u implementaciji obaveza, kao i ispunjavanju potrebnih kriterija BiH u procesu približavanja EU.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.