Dr. Lagumdžija – Gilles – Burton:

Zajednički projekti ekonomski i politički jačaju region Zapadnog Balkana

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 21. avgusta 2014. godine sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom i šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Fletcherom M. Burtonom.

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom izrazio posebnu zahvalnost Francuskoj za ukazanu hitnu pomoć poplavama pogođenom stanovništvu Tuzlanskog kantona i u općini Bijeljina, izuzetan angažman Francuske u organizaciji Donatorske konferencije te izdvojena sredstva za rekonstrukciju i obnovu zemlje.

Ovaj angažman Francuske ocijenio je kao još jednu potvrdu interesa Francuske prema zemljama Zapadnog Balkana kroz snažniju podršku zemljama regije u ekonomskom razvoju i daljnjem regionalnom povezivanju, a u cilju napretka u procesu približavanja EU. Pozdravio je pojačani francuski angažman na Balkanu u kontekstu EU integracija koji je potvrđen i učešćem na predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Dr. Lagumdžija je pozdravio činjenicu da se bilateralna saradnja BiH i Francuske odvija na mnogim područjima, što je osnova i za jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, za što je BiH naročito zainteresirana.

Dr. Lagumdžija se ambasadoru Burtonu zahvalio na pomoći našoj zemlji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, te pozdravio izvrsnu saradnju koju Ministarstvo vanjskih poslova BiH ostvaruje sa Misijom OSCE-a u BiH.

Također, izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Stalnog Vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin OSCE Mediteranske konferencije, koja će biti održana 27. i 28. oktobra 2014. godine u Neumu.

Sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja o situaciji BiH i regionu te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja. Pozitivnim su ocijenjeni odnosi zemalja regiona i njihovo jačanje kroz zajedničke ekonomske projekte, koji će doprinijeti kako ekonomskom osnaživanju zemalja Zapadnog Balkana i regiona u cjelini, tako i jačanju stabilnosti i saradnje.

Dr. Lagumdžija je istaknuo spremnost naše zemlje da implementira OSCE obaveze u sve tri dimenzije te se u tom smislu zahvalio OSCE-u i Misiji OSCE-a u BiH na pružanju ekspertske pomoći u implementaciji obaveza, kao i ispunjavanju potrebnih kriterija BiH u procesu približavanja EU.