Damir Mašić

Zajednički imenitelj za SDA i HDZ BiH su podjele

Nacionalne stranke SDA i HDZ BiH, koje su na vlasti u Federaciji BiH, pokušavaju podijeliti obrazovni sistem u FBiH na hrvatski i na bošnjački, piše Patria.

Veliki broj domaćih i stranih nevladinih organizacija upozorava da to vodi novim podjelama u Bosni i Hercegovini. Obrazovni sistem u bh. entitetu Republika Srpska već je neovisan, država nad njima nema nikakve ingerencije.

Podjela škola na hrvatske i bošnjačke najintenzivnija je u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U Zapadno-hercegovačkom kantonu postoje samo škole koje rade po hrvatskom planu i programu. FBiH je ranije imala problem sa „dvije škole pod jednim krovom“, ali nakon što je Vrhovni sud FBiH zabranio takvu praksu, nacionalističke stranke sada škole dijele fizički.

U Kiseljaku  je u ponedjeljak Osnovna škola u Brestovskom podijeljenja na Osnovnu školu Kiseljak 1, u koju idu djeca Bošnjaka, i na osnovnu školu Brestovsko koju pohađaju osnovci hrvatske nacionalnosti. Hrvatsku školu u Kiseljaku, koja je udaljena tek oko 1,5 km od bošnjačke, otvorio je član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. SDA i HDZ BiH ranije su školu pokušali podijeliti i u Jajcu, ali su učenici to zaustavili.

Politički direktor SDP-a i bivši federalni ministar obrazovanja Damir Mašić rekao je za Patriju da je već više nego očigledno da SDA i HDZ BiH intenzivno rade na podjeli društva, a to nije dobro za budućnost Bosne i Hercegovine.

– Zajednički imenitelj za SDA i HDZ BiH su podjele. Ove dvije stranke dijele po nacionalnom ključu sve što se može podijeliti, od javnih kompanija do škola. U Mostaru imate dvije zgrade Javne kompanije Autoceste FBiH, u jednoj zgradi sjede hrvatski a u drugoj bošnjački kadrovi. Isto se dešava i u obrazovnom sisitemu FBiH. To u konačnici ne može biti dobro za zemlju – smatra Mašić, piše Patria.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.