Sarajevo

Zajednički do rješenja problema mostarskog „Aluminija“

Najveći dio razgovora bio je posvećen izmirenju dugova mostarskog kombinata za isporučenu električnu energiju

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s menadžmentima mostarskog „Aluminija“, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZ HB i Unicredit Banke o aktivnostima koje bi dovele do uspješnog poslovanja „Aluminija“ i rješavanja njegovih obveza spram povjeritelja, prije svega Elektroprivrede HZ HB.

Tijekom razgovora data je podrška novom rukovodstvu „Aluminija“ koje je već poduzelo brojne mjere za racionalnije poslovanje. Naravno, rezultati ne mogu biti odmah i u punom obujmu vidljivi, ali su prvi potezi ohrabrujući.

Najveći dio razgovora bio je posvećen izmirenju dugova mostarskog kombinata za isporučenu električnu energiju. Prema riječima njegovih čelnika, sadašnja cijena struje uveliko opterećuje poslovanje. No, zajednički je konstatirano da „Aluminij“ mora početi plaćati račune Elektroprivredi HZ HB. To bi bila dobra poruka ne samo Elektroprivredi HZ HB, već i ostalim povjeriteljima o ozbiljnosti „Aluminija“ da rješava nagomilane probleme.

Danas je Elektroprivreda BiH ponudila, a „Aluminij“ prihvatio da mu njezini stručnjaci pomognu savjetima o nabavkama električne energije na međunarodnim burzama, odnosno onda kada je njezina cijena najpovoljnija. Prvi sastanak posvećen ovom pitanju planiran je već za ponedjeljak.

Također je dogovoreno da Nadzorni odbor i Uprava „Aluminija“ angažiraju vanjske konzultante i, u suradnji s njima, sačine plan reprograma dugova i, dugoročno, plan restrukturiranja kapitala.

Vlada FBiH će, kao njegov 44 postotni vlasnik, podržati sve dobre projekte koji „Aluminiju“ obećavaju bolju budućnost. Jer, kako je kazao premijer Nikšić, urušavanje „Aluminija“ ne odgovara ni državi, ni njegovim radnicima, ni povjeriteljima. To je razlog što rješenje treba tražiti jedino kroz suradnju svih zainteresiranih.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.