Lagumdžija – Kopač

Zajednički djelovati kako bi se spriječile sankcije Energetske zajednice prema BiH

Sekretarijat Energetske zajednice pružit će podršku i pomoć Bosni i Hercegovini u izradi nacrta državnog Zakona o gasu u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 11. septembra 2014. godine u Sarajevu sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem, na njegov zahtjev, pred predstojeći sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice, 22. septembra 2014. godine u Kijevu, a za koji je Sekretarijat Energetske zajednice predložio usvajanje Odluke Ministarskog vijeća protiv Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

U razgovoru je direktor Kopač istaknuo da Bosna i Hercegovina nije implementirala EU direktive iz domena gasne energetike, a kao ključni razlog mogućeg usvajanja Odluke je izostanak napretka BiH kada je usvajanje Zakona o gasu na nivou Bosne i Hercegovine u pitanju.

U skladu sa trenutnom situacijom, Sekretarijat je između ostalog predložio i da Evropska unija, u skladu sa članom 6. Ugovora, poduzme odgovarajuće mjere za suspendovanje finansijske pomoći koja je dodijeljena Bosni i Hercegovini u sektorima koje pokriva Ugovor o Energetskoj zajednici.

Dr. Lagumdžija je ocijenio da je situacija veoma ozbiljna te da je sasvim jasno da bi posljedice po Bosnu i Hercegovinu, ukoliko bi predložena odluka bila usvojena, bile veoma teške i dugotrajne te uvedene u veoma teškom trenutku s obzirom da se zemlja oporavlja i od posljedica katastrofalnih poplava.

Zatražio je od direktora Kopača da se Sekretarijat Energetske zajednice aktivno uključi i pomogne u pripremi Nacrta zakona na državnom nivou.

U tom je kontekstu dr. Lagumdžija predložio zaključivanje općeg sporazuma između nadležnih državnih i entitetskih ministarstava s jedne i Sekretarijata Energetske zajednice s druge strane kojim bi bili obuhvaćeni svi ključni zahtjevi EU i Energetske zajednice prema BiH, odnosno da će Vijeće ministara BiH u narednim mjescima predložiti Parlamentu BiH nacrt zakona o prirodnom gasu na usvajanje, da će se imenovati osoba za komunikaciju sa Sekretarijatom energetske zajednice po pitanju zakona o gasu, te da će se raditi na harmonizaciji entiteskih zakona sa državnim zakonom o gasu.

Direktor Kopač se saglasio sa dr. Lagumdžijom i dodao da će Sekretarijat Energetske zajednice pružiti podršku i pomoć Bosni i Hercegovini u izradi nacrta državnog Zakona o gasu u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Sagovornici su se saglasili da bi uvođenje sankcija moglo imati i posljedice i na druge velike projekte koji se planiraju realizirati u našoj zemlji i regionu.

Dr.  Lagumdžija je pozvao sve relevantne institucije u BiH da se što prije uključe u rješavanje novonastalih problema i zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo uvođenje sankcija našoj zemlji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.