Magazinović/Bećirović

Zajednička sjednica o amandmanima na Ustav BiH

Razmatraće se šest različitih amandmana na Ustav BiH koji bi omogućili implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”

Slika

Počela je zajednička sjednica na kojoj će poslanici i delegati Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrat šest različitih amandmana na Ustav BiH, a usvajanjem nekog od tih omogućilo bi implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Saša Magazinović (SDP) istakao je da mu je žao da je došlo do priče u kojoj se odlazi od suštine.

– Nikome ne bi trebalo biti zabranjeno da se nađe rješenje. Posebno mi je interesantno što je o tome rekao Bosić, koji nikada nije ni na jednom sastanku rekao ovo treba vratiti na Parlament. Amandmani su podnseni prije 18 mjeseci nakon što je Komisija okončala svoj rad u čijem zaključku je navedeno d anije nađen zajendički stav – kaže Magazinović.

On je potcrtao da bez korekcija amandmani ne mogu dobiti dvotrećinsku većinu.

– Zahtjev da se osim suštine presude razgovara i o drugim zahtjevima posbeno dva HDZ-a.  Mi u SDP-u smo iskazali spremnost da dođemo do rješenja. Međutm, kazali smo i svoje crvene linije. Prije svega to su asimetrična rješenja i da nema crtanja karata. Nisam siguran da je ovakav pristup bio dovoljno cijenjen od kolega. Nas presuda ne obavezuje da brišemo etničke odrednice, ali smo razgovarali o tom modelu. Nije riješen zahtjev za crtanje karata i teritorijalne podjele, a to neće biti ni riješeno – kazao je Magazinović.

On je kazao da je nekorektno da se već otvorio konkurs za postizborne koalicije u kojoj se traže partneri koji će podržati ideje teritorijalne podjele. 

– Mi se nećemo prijaviti na taj konkurs. Na priču kako dodogovora u Parlamentu, komisijama, dogovoru lidera nama je nebitan. Bilo koja forma koja će dovesti do dogovora nama je prihvatljiva – kazao je Magazinović.

Denis Bećirović (SDP) kazao je da na knjizi Dejtona nema roka trajanja i da nigdje ne piše da imamo zajedničke nego institucije BiH.

– Po meni suštinsko pitanje danas jeste da li je narodima BiH trebala presuda "Sejdić i Finci". ja mislim da jeste, jer pretstavlja opomenu građanima, ali šamar politici. E sad kako eliminirati sve diskriminacije. Ja bih volio da to ide brže, ali zn ajući odnose to nikad neće biti događaj, nego proces. Svi govorimo kao poslanici i delegati, ali i predstavnici stranaka.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.